Acceptatie als sleutel in relaties

Acceptatie als sleutel in relatiesLaat ons even eerlijk zijn: men kan niet dieper gekwetst worden dan het gevoel te krijgen niet geaccepteerd te worden in wie we zijn als mens, hoe we ons voelen, wat we voelen vanuit wie we zijn. Acceptatie is alles wat we willen ontvangen in een relatie. Als dit te weinig ruimte krijgt in een relatie, blokkeren onze emotionele reacties ons voor positieve/ constructieve mogelijkheden en/ of oplossingen.

Soms hebben we een behoorlijk laag begrip en verdraagzaamheid voor dingen die voor de ander ‘ verkeerd ‘ lijken te zijn, zodat er heel snel inspanningen worden gedaan om de situatie of elkaar proberen te veranderen.

Bij meer bewuste mensen heeft dit een averechts effect. Stel dat je het moeilijk vindt je partner te accepteren in de manier waarop hij/ zich kwetsbaar opstelt, hij /zij krijgt van jou te horen dat je je niet zo moet aanstellen, dat je het allemaal ‘ verkeerd ‘begrijpt of voelt….meestal is dit niet de bedoeling de partner te kwetsten, alleen is het gevolg dat degene die zich niet geaccepteerd voelt, en dit gaat niet over gelijk hebben, zich terugtrekt, defensief reageert en/ of terugslaat.

Blijkbaar is het toch niet zo evident elkaar de ruimte te geven en te laten helemaal zichzelf te laten zien in wie hij / zij werkelijk is en als dit op termijn duidelijk wordt dat het meer een strijdveld is geworden, waarin de één de controle houdt over wie de ander is, kan het tijd zijn na te denken of die partner wel de persoon is bij wie je werkelijk jezelf kan zijn. In de Nieuwe Tijd zien we dat dit soort relaties in een crisis terechtkomen, omdat er weinig tot geen sprake is van gelijkwaardigheid. Als jij te vaak het gevoel krijgt, jezelf te moeten verdedigen of te bewijzen, dan is het evenwicht al een hele tijd verstoord. Die patronen worden aanvankelijk en meestal in een beginnende relatie niet zo snel blootgelegd, maar door de tijd heen wordt het duidelijk. Ofwel doen beide partners een inspanning toe te werken naar gelijkwaardigheid en elkaar wederzijds die ruimte te geven, ofwel kan het verhaal ook eindigen, als de één of de ander hardnekkig en stijfkoppig blijft vasthouden aan zijn/ haar gelijk.

Kijk even eerlijk wat je nu moeilijk vindt om te accepteren in je relatie?
Op welke manier (en) praat je of laat je je niet-accepterende houding merken?
Wat is de reactie van je partner?
Hoe weerhoudt je niet-acceptatie jullie beiden ervan vooruit te gaan of meer vervullende mogelijkheden te creëren?
Weet dat wederzijdse gelijkwaardige acceptatie de sleutel is die beweging in gang zet. Niet-acceptatie is niets meer dan herkennen en erkennen dat iets niet werkt. En als je je overwegend focust op de dingen die volgens jou ‘ fout ‘ zijn, zal je enkel nog maar blokkeren.

Acceptatie is de sleutel die alle deuren van geblokkeerde situaties kan openen. Wanneer jij de deur opent met acceptatie, kun je veel vrijer ademen, het is de sleutel naar je hart. Wanneer je je hart opent en acceptatie begint te vinden, zullen veel dingen in een situatie zich weer vrijer gaan bewegen.

De deuren van bereidheid kunnen zich openen. Door deze deuren zijn jij en je partner in staat om samen verder te gaan, en nieuwe positieve mogelijkheden te vinden die je eerder niet kon zien.

Door het openen van je hart, zul je beginnen dingen toe te staan te zijn wat ze nu zijn, je accepteert dat de situatie is zoals ze is. Dat jij jouw manier hebt, en je partner de zijne. Acceptatie betekent echter niet dat je alles goedkeurt hoe men je behandelt. Een ieder blijft zelf verantwoordelijk om zijn grenzen aan te geven.

Acceptatie kan een veilige ruimte creëren waarin jij en je partner beter kunnen communiceren. Zelfs bij aanwezigheid van problemen. Gezonde partners zien problemen niet als teken dat de relatie ‘slecht’ of dat iets ‘verkeerd’ is met elkaar, in plaats daarvan zullen ze de situatie accepteren.

Ze accepteren dat ze er zijn – dat ze zich gekwetst, verdrietig, boos, of angstig voelen of dat ze niet precies weten wat ze doen moeten. Maar ze weten dat in de herinnering aan de sleutel van acceptatie, ze deuren kunnen openen die naar ware vervulling leiden.

Warme groet
Mieke Moon Box 49
www.miekecoigne.com