Angst en Kracht

Angst en KrachtAls klein kind geboren worden, ken je nog geen angst. Angst bouw je in de loop van je leven op. Alles is nieuw, spannend, soms eng en het zijn je ouders, opvoeders, en andere mensen om je heen, die jou mogen begeleiden, de angst de baas te worden. Helaas gebeurt dit niet altijd. Angst is een van de basisemoties die we hebben, echter angst kan zo overheersend zijn dat we de emotie blijven vasthouden, met alle gevolgen van dien. Naarmate je ouder wordt, is het de bedoeling dat je als volwassene met je angsten om leert gaan. Velen van ons hebben dat niet geleerd en laten zich hun hele leven leiden door de angsten die ze hebben.

Angst mag er zijn. Het is een waarschuwingsmechanisme in ons systeem, dat vanzelf in werking treedt op het moment dat er gevaar dreigt. Acuut gevaar waarop gereageerd wordt. Houd je echter deze angst vast, dan loop je vast in en met jezelf. Dan durf je niet meer op een gegeven moment. De energie in je stroomt niet meer en je gaat je steeds meer en meer terugtrekken en afsluiten. De angst wordt een allesoverheersend iets, waardoor je jezelf beperkt voluit te leven. Vermoeidheid is aanwezig, lichamelijke kwalen, je bent je er echter totaal niet van bewust dat jij het zelf bent, die ze veroorzaakt, door het vasthouden van de angst.

Leven vanuit de angst, is leven vanuit de schaarste. Schaarste is niet zozeer geen geld hebbend, het is het niet durven leven. Het is een manier van leven waarin je constant op je hoede bent. Je bent constant aan het nadenken dat er iets je weer kan overkomen. Het kan zo sterk aanwezig zijn, dat je jezelf in alles gaat beperken, alles van te voren plant, bedenkt en niet in de gaten hebt hoe de angst jou de baas is. Je gaat het normaal vinden, zoals je leeft. Je wilt eerst alles zeker weten, voordat je je aan iets over durft te geven. Alles wordt van te voren geanalyseerd, bekeken, berekend en het spontane van het leven, is ver te zoeken.

Leven vanuit je kracht, is leven vanuit de overvloed. Overvloed, betekent het leven ervaren, beleven, op je af laten komen, zoals het komt. Geen gevaar zien en als er gevaar dreigt dan word je daar vanzelf wel voor gewaarschuwd. Diegenen die leven vanuit hun kracht, zijn veel energieker, hun energie stroomt immers volop, hebben ook veel minder lichamelijke kwalen en omarmen het leven. Ze staan als een volwassen persoon in het leven, hebben geleerd hun angsten de baas te zijn.

Mensen die vanuit de angst leven, kunnen wel eens jaloers zijn op hun. Ze willen ook zo leven, maar ja, is voor hun niet weggelegd, althans dat denken ze dan.

Angstige mensen leven vaak te veel vanuit hun hoofd. Krachtige mensen leven vanuit hun gevoel. Vanuit je gevoel leven, is luisteren naar een innerlijke stem, die stem is er altijd, die wijst je de weg. Alleen horen angstige mensen deze stem vaak niet meer, omdat ze met hun gedachten deze overheersen.

Het mooie van het menselijk lichaam en brein is, dat het angst kan oproepen en kracht kan oproepen. Ook jij die in zichzelf angst ervaart, heeft kracht in zich, alleen je durft er nog niets mee te doen. Bang dat je daardoor je zekerheden overboord gooit. Het is doodeng om je zomaar ergens in te storten en niet van te voren alle consequenties hebt overwogen, want stel je voor dat…..

Ben je je er van bewust geworden dat angst in jou de boventoon voert en je wilt er vanaf, want je ziet in dat jouw leven vele malen beter beleefd kan worden, als je nu die angst maar eens de baas zou kunnen worden. Door je er bewust van te zijn, heb je al een enorme grote stap naar leven vanuit je kracht gezet. De volgende stap, is lef en durf gaan krijgen. Lef en durf om de angsten die je hebt, onder ogen te durven zien en er door heen te durven gaan. Begin klein, begin bij mensen die je vertrouwt. Je hoeft namelijk maar één keer een stapje lef en durf te nemen, dan ben je al van je angsten af. Dan komt er zo’n gevoel van trots bij je naar boven, dat geeft je zo’n boost, dat het vanzelf naar meer smaakt. Bel me gerust als je van je angsten af wilt, ik kan je helpen weer voluit van het leven te gaan genieten.

Liefs Clarisa