Blootstellen aan het zonlicht

Blootstellen aan het zonlichtEen Italiaanse zegswijze luidt: Dove il sole non entra il dottore, wat betekent: ‘ Waar de zon niet binnenkomt, komt de dokter binnen.’ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijk dat hoewel blootstelling aan zonlicht schadelijk kan zijn, de gezondheid nog meer gevaar loopt als het lichaam geen zonlicht krijgt. Zoals bij alles is het belangrijk matig te zijn wanneer we ons blootstellen aan het zonlicht.
Zonlicht verhoogt het geestelijke en lichamelijke prestatievermogen. Uit een onderzoek blijkt dat studenten die blootgesteld werden aan zonlicht in het leslokaal hun prestaties uitzonderlijk verbeterden. Zonlicht verlaagt de bloeddruk, verhoogt de bloedtoevoer naar spieren en organen, vergroot de zuurstofvoorziening in lichaamsweefsel en verhoogt de opgeslagen energie in de spieren en de lever.
Behalve dat het de voorraad vitamine D vergroot, heeft zonlicht ook een insulineachtig effect dat gunstig is voor diabetici. Buiten bewegen in de zon verlaagt het melkzuurpeil, en dat kan de spierpijn na het sporten verminderen. Blootstelling aan zonlicht verlaagt het cholesterolpeil in het bloedserum en verhoogt onze weerstand tegen stress.
Gebrek aan vitamine D is gevaarlijk. Mensen met een chronisch gebrek aan vitamine D ontwikkelen gemakkelijker borst-, darm-,eierstok- en prostaatkanker. Ook hartkwalen, hoge bloeddruk, multiple sclerose, geelzucht en osteoporose worden in verband gebracht met een tekort aan deze vitamine.
Miljoenen mensen lijden aan een winterdepressie. Tijdens de wintermaanden hebben mensen die daar gevoelig voor zijn last van somberheid: ze voelen zich sloom, slapen veel, verlangen naar koolhydraten, komen aan in gewicht, hebben geen zin om iets te ondernemen, voelen zich daardoor vaak schuldig. De symptomen worden minder als ze worden blootgesteld aan volspectrumlicht.
Zonlicht is ook heel goed voor kinderen. Uit onderzoekt is aangetoond dat zonlicht geelzucht bij pasgeboreren kan genezen en de botmassa bij kinderen in de prepuberteit kan vergroten.
Zonlicht komt voornamelijk via de ogen het lichaam binnen, die het licht naar de pijnappelklier in de hersenen leiden. De pijnappelklier gebruikt het zonlicht vervolgens om het onmisbare hormoon melatonine aan te maken, dat de productie van serotonine op gang brengt.
Serotonine is nodig om ons te helpen ’ s nachts goed te slapen, de symptomen van premenstruele spanningen te verminderen en het verlangen naar koolhydraten te beperken. Mensen die dus op kantoor werken of thuis zitten, in een ziekenhuis verblijven, doen er heel verstandig aan om de ramen open te zetten en het zonlicht ongehinderd binnen te laten stromen. Een wandeling tijdens een pauze is eveneens een goed alternatief.
Een grote misvatting is het gebruik van zonnebrandcrèmes. Die zitten vol chemicaliën die via de poriën het lichaam binnendringen. Wat in werkelijkheid gebeurt is dat de UV-stralen worden tegengehouden die belangrijk zijn voor de productie en opname van vitamine D, het verlangen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloedserum. Natuurlijke kokosolie is het perfecte alternatief.
De link tussen zonlicht en het ontstaan van kanker kan niet zomaar als de waarheid worden neergezet. Er wordt wel een verband gezocht tussen een hoge mate van blootstelling aan UV licht dat kan leiden tot de ontwikkeling van twee typen huidkanker. Voornamelijk bij mensen met een lichte huid, die zich teveel blootstellen aan het zonlicht of zonnebaden en hun huid verbrandt doen er beter aan hun lichaam geleidelijk aan de zon te laten wennen.
Daarnaast kan de oorzaak van het ontwikkelen van huidkanker bijvoorbeeld op voedingsgebied liggen en hoeft niet noodzakelijk gelinkt te worden met UV-straling. Enkele onderzoeken wijzen uit dat de grootste factor een disbalans in de voedingsvetten veroorzaakt wordt, vooral bij mensen die niet voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen.
Matigheid in het zich blootstellen aan het zonlicht, vitamine D3 als krachtig voedingssupplement innemen, bij het zonnen je huid laten wennen aan de stralen, natuurlijke kokosolie gebruiken in plaats van die toxische crèmes. Soms vragen mensen me wel eens waar ze de voedingssupplementen best halen. Heel eenvoudig goed nakijken of er geen E-stoffen en andere troep in vermengd zijn. Ik kies voor mijn gezondheid en geef met veel plezier een paar euro’s meer uit. Kijk maar eens hoeveel euro’s we uitgeven voor ongezonde voeding, geuren en andere prikkelende producten die een regelrechte aanslag zijn op onze gezondheid. Dan zullen die paar tientjes voor de zuiverste supplementen er niet tegenop wegen. Of wel?

Warme groet
Mieke
www.miekecoigne.com