Carriére versus roeping

Carrière versus roepingCarrière versus roeping. Voor velen is werk de moeite waard als het geld opbrengt of tot erkenning in de ‘wereld’ leidt. De wereld is natuurlijk heel relatief, maar die gedachte dringt zich wel vaak op bij diegenen die hiervan dromen.

Vrouwen met kinderen krijgen wel eens het gevoel dat hun leven in beslag wordt genomen door huishoudelijke taken en het zorgen voor de kroost. Het moederschap wordt niet altijd gewaardeerd door andere vrouwen die daar anders in staan of geen kinderen hebben. Je bent uiteindelijk iemand als je een baan hebt. In de maatschappij waarin we leven lijkt dat een waarheid te zijn.

‘Een carrière hebben is niet meer dan chique slavernij’, las ik ooit ergens in een zeer inspirerend boekje. Jaren geleden stond ik daar niet op die manier bij stil, omdat ik precies datgene deed waar mijn ziel heel blij van werd. Het woordje ‘slavernij’ bleef wel ergens ‘hangen.’ Actueel is dat inzicht er grotendeels wel, omdat het zoveel verder gaat, veel ruimer is dan doen wat je graag wilt doen. Het is een zeer dubbel gegeven.

Voor diegenen die heel gepassioneerd met ‘carrière’ bezig zijn in hun hoofd is het een soort maatstaf van ‘ geslaagd’ en ‘succesvol’ zijn. Soms wordt carrière een soort van stok om zichzelf te slaan. Soms doe je het goed, soms doe je het niet goed, omdat je jezelf allerlei doelen hebt voorgehouden die je wilt bereiken. En altijd is de blik gevestigd op de volgende sport van de ladder. Er wordt links en rechts gekeken hoever anderen op de sport van de ladder staan en er wordt vergeleken. Ik heb dat altijd als zeer vreemd ervaren. WAT precies bezielt iemand werkelijk van binnenuit? Sommigen spreken hier heel open over, ander laten het achterste van hun tong niet zien.

Je moet ambitieus zijn, ambitie hebben, je moet ergens geraken. Het enige waarop je gefocust bent is dat je ergens moet geraken, kost wat kost. Komt dit van binnenuit, vanuit je Ziel? Wat zou jouw Ziel je echt laten zien in wat jij werkelijk op aarde komt doen? Jij en jouw Ziel, zonder inmenging van de buitenwereld?

Laat het streven naar een ‘carrière’ ons toe om helemaal onszelf te zijn? Als maatstaf van succes hanteren we geld en status. En waar is de arbeidsvreugde en de creativiteit?

Ervaar jij een onderscheid tussen ‘carrière’ en ‘roeping?’ Is het woord roeping geassocieerd met iets anders? Bij velen neem ik waar dat dit het geval is. Ik vul het niet in. Het is een uitnodiging om daarover in te voelen. Want weet dat er ontelbare persoonlijk gekleurde aannames en invullingen zijn in elk woord dat wordt geschreven. En daar precies zit elke keer een uitnodiging om een stapje verder te kijken én vooral waar te nemen.

We hebben de kans in dit aardse leven om in ons hart te kijken en onze ware ‘roeping’ te vinden, onze gave te vinden. Hebben we dat gedaan, dan merken we dat andere onderdelen van het leven aangenamer zullen zijn. Maar hebben we het lef om dat echt te gaan doen? Alles loslaten wat ons tot op heden in de illusie vasthoudt?

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49