Creativiteit

CreativiteitCreativiteit wordt vaak gedefinieerd als dat iemand artistieke talenten heeft, kunstzinnige voorwerpen ontwerpt, prachtige gedichten schrijft enzovoort. Creatief leven is ruimer dan het maken van kunst.

Misschien ben je helemaal niet in staat een penseel te gebruiken, met kleuren om te gaan, poëzie of proza te schrijven, te koken en ga je toch heel creatief om met je eigen leven.

Misschien ben je wel heel creatief in het oplossen van problemen, ben je een heel goede onderhandelaar, weet je mensen met elkaar te verbinden, kun je een fijne ontspannende sfeer creëren, geniet je van de schoonheid van de natuur, leef je in harmonie…

Wat heel opvallend is bij mensen die creatief leven, is dat ze een speelse energie in zich dragen. Ze zijn niet bang om risico’s te nemen, geloven in de magie van wat zich op een natuurlijke manier ontwikkelt, leven vanuit vertrouwen in de creatiekracht van alles wat hen omringt.

Onderdrukte geblokkeerde creativiteit en scheppingsdrang zijn vaak de bron van geweldsuitbarstingen. Het is belangrijk om te kijken naar de relatie tussen de energieën in onszelf en in de samenleving als geheel. In vele gevallen keren geweld, boosheid, frustratie zich naar binnen; liever vernietigen we ons gevoel van eigenwaarde.
Een gering gevoel van eigenwaarde creëert verontwaardiging in onszelf en dat wordt weerspiegeld in relaties. We raken verstrikt in schijnbaar uitzichtloze situaties, zien geen lichtpuntje meer en komen terecht in een neerwaartse spiraal met depressie tot gevolg.

Als onze omgeving en omstandigheden kleurloos, inspiratieloos zijn, gaan we ons hier gemakkelijk mee identificeren, en onszelf steeds meer voorhouden dat we waardeloos zijn en nergens voor deugen. Boosheid kan in zo’n situatie een zeer krachtige waardevolle katalysator zijn. Boos worden om de situatie, de manier waarop anderen ons bejegenen, het gemis aan kansen en mogelijkheden, kan een aankondiging zijn van de geboorte van eigenwaarden en zelfrespect.

Het kunnen zeggen dat we ons verontwaardigd voelen om de dingen die ons belemmeren, die ons in de weg staan, is een kans om boosheid om te zetten in creatieve daden, creatief actie ondernemen.

Onze verontwaardiging uitspreken betekent dat je meer waard bent. Je bent niet meer waard dan anderen, het gaat niet over anderen. Je staat aan de vooravond van veranderingen, je wordt je bewust van jouw vermogen om creatief te leven. Je verandert, verbetert de omstandigheden waarin jij een creatief leven kunt leiden.

Het idee om veel nodig te hebben om creatief te leven is een afleidende overtuiging. Precies omdat je alles wat je nodig hebt, in jezelf sluimert en je die sluier mag weghalen in jezelf.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49