Creativiteit

CreativiteitCreativiteit. In eerdere blogs heb ik al vaker geschreven dat we grotendeels vanuit logica, redeneren, analyseren het leven benaderen, ervaren en beleven.

Enkele manieren om onze creativiteit nieuw leven in te blazen, waardoor we onze goddelijke vrouwelijke creatieve energie kunnen ervaren, deel ik graag in dit blog. Het hoeft je helemaal niets te kosten, want alles wat je nodig hebt, zit in jezelf. Waarschijnlijk verguisd naar de zolder, de kelder of in de diepvries. We keren even terug in de tijd.
Je kunt je voorstellen dat je terugkeert naar de leeftijd van 7 à 8 jaar.
Je stelt je voor dat je in een kleine kamer zit die niet groter is dan een vierkante doos. Je kunt deze kamer inkleden naar gelang jij hieraan behoefte voelt. Het kan je een veilig en warm gevoel geven. Maak in je gedachten een lijstje op van dingen waardoor jouw kamer bijzonder en uniek aanvoelt. Zijn er ramen, is er een deur… laat je fantasie helemaal de vrije loop. Je kunt alles creëren zoals jij het verlangt.

Wanneer je je kamer naar behoefte en gevoel hebt ingericht, kijk je even of je de grenzen (bijvoorbeeld de muren) kunt verwijderen. En met nog steeds een veilige ruimte in je gedachten, vergroot je bewust de omgevende ruimte.

Wanneer je jezelf als belachelijk ervaart of je niet verder kunt, kijk en voel dan door de ogen van een 8-jarige. Heeft iemand je ooit verteld dat je dit soort dingen niet kunt doen? Ben je gestopt je fantasie, je verbeelding te gebruiken?
Verleg je grenzen iets verder en voel wat dit met je doet.
Deze oefening ondersteunt je een vertrekpunt te maken voor andere creatieve ondernemingen. Je kunt elke keer terugkeren naar jouw veilige plek als een reflectie van zelfvertrouwen. Je kunt ervaren dat je zelfvertrouwen groter wordt, waardoor jouw kamer verandert. De muren zijn er niet meer, je begrenst niet langer de manier waarop je je creativiteit tot uitdrukking brengt.

Wanneer je kamer een veilige plek is waar je graag naar terugkeert, experimenteer dan in de kamer met al je talenten en kies een activiteit uit die je in je fantasie uitwerkt. Het kan van alles zijn: tekenen, schilderen, schrijven, koken…
Stel je voor hoe het zou zijn te experimenteren als een 8-jarige? Wat ervaar je als leuk, verrassend? Speel met ideeën tot je vertrouwen hebt in je talenten. Leg jezelf geen grenzen op en leef je volop uit in je fantasie. De volgende stap kan zijn dit ook in real life te doen. De gedachten over het resultaat zullen ongetwijfeld ook wel hun zegje hebben, maar laat die gedachten je plezier niet ontnemen. Dit zijn de stemmetjes van je innerlijke criticus. Herinner je dat je je stappen zet naar het tot uitdrukking brengen van je creativiteit en dat is nooit verkeerd, fout, lelijk. Blijf oefenen, spelen, creëren en vooral genieten.

‘Zullen je creatieve ideeën en uitdrukkingen ooit opraken? Nee! Hoe meer creatieve ideeën je hebt, hoe meer je zult ontdekken. Creativiteit is een boom met ontelbare takken die nooit stopt met bloeien.’ Alan Cohen
Creatieve

hartegroet
Mieke