De dromenvanger en de legendes

De dromenvanger en de legendesIk was opzoek naar een dreamcatcher en zo benieuwd naar het verhaal erachter dat ik op bijzondere verhalen rondom de dromenvanger tegenkwam op het internet. Ik deel er een paar met je. Een dromenvanger (vertaling van het Engelse Dreamcatcher) is een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van de Ojibweg (Anishinaabeg), een indianenvolk uit Noord-Amerika. De spirituele of esoterische associaties is dit voorwerp eind 20e eeuw ook meer gegroeid in Westerse landen. Het is een symbool dat door de Indianen wordt gebruikt. Het bestaat uit een cirkel met daarbinnen het web van een spin. De ring is versierd met leer, schelpen, edelstenen, veren en koorden. Het is de bedoeling dat men de dromenvanger boven het bed hangt om het goede uit de dromen op te vangen en elke boze droom zal door het gat in het midden verdwijnen. Als je kind slaapproblemen last heeft van nachtmerries kan je een dromenvanger ophangen. Er bestaan verschillende legendes over de oorsprong van de dromenvangers. Hieronder een aantal verschillende Indiaanse legendes over het ontstaan en de werking van de dromenvanger.

De dromenvanger verhaal van Iktomi

Lang geleden toen de wereld nog jong was had een oude Lakota spirituele leider een visioen op een bergtop. In het visioen verscheen Iktomi de geest van een wijsheid in de gedaante van een spin. Iktomi sprak met hem in een geheime taal die alleen de spirituele leiders konden begrijpen. Tijdens dit gesprek begon de spin een web te spinnen in een koepel versierd met veren. Hij vertelde het verhaal over de cirkel van het leven, hoe we beginnen als kinderen en hoe we opgroeien tot volwassenen. Uiteindelijk worden we oud waarna we weer als kinderen verzorgd moeten worden zodat de cirkel weer rond is. Maar zei Iktomi in iedere levenscirkel spelen er veel krachten, sommige zijn goed en sommige zijn slecht. Als je naar de goede krachten luistert, zullen ze je in de goede richting sturen, maar de slechte krachten zullen je beschadigen en in de verkeerde richting sturen. Toen de spin uitgesproken was gaf hij Lakota het web en zei: ‘zie het web is een perfectie cirkel maar er zit een gaatje binnen de cirkel. Gebruik het web om jezelf en je volk te helpen om goed gebruik te maken van de goede ideeën en dromen. De dromenvanger zal de goede ideeën  en dromen vangen en vasthouden en de slechte door het gat laten ontsnappen. Lakota ging terug naar zijn mensen en vanaf die tijd gebruiken ze de dromenvanger als een vast onderdeel van hun leven. Het hangt boven hun bed en in huizen om hun dromen te vangen en vast te houden en hun kinderen te beschermen tegen boze dromen.

De dromenvanger verhaal van Ojibwe In de oude wereld van de Ojibwe Natie woonden alle stammen op een plaats genaamd Turtle Island. Volgens oude verhalenvertellers zorgde de Asibikaashi (Spinnenvrouw) voor alle kinderen. Maar om een voorspelling te vervullen. verspreidden alle stammen zich over de vier windhoeken van Noord-Amerika. Asibikaashi moest hierdoor veel reizen om voor al haar kinderen te blijven zorgen en dat was heel vermoeiend. Om Asibikaashi te helpen, gingen de Indiaanse moeders, zusters en grootmoeders zelf de magische webben voor de nieuwe baby’s weven. Over Asibikaashi wordt verteld, dat ze eens de zon terugbracht bij de mensen. Als je bij zonsopkomst op zoek gaat naar Asibikaashi’s web, dan kun je zien hoe het glinsterende dwaas op het web elke zonsopgang vangt.

De kleur van de dromenvanger vertegenwoordigt een van de 4 elementen:

Element   Kleur
vuur rood, goudgeel
water zeegroen, wit
aarde zwart, bruin
lucht blauw

Bron: Hein Pragt en wikipedia

Heb mooie dromen! Namasté Shanti Top-paragnosten box 21