De hartchakra, centrum van onvoorwaardelijke liefde

De hartchakra, centrum van onvoorwaardelijke liefdeDe hartchakra is het centrale punt van onze reis waar de wereld van de materie en de wereld van de geest samenkomen. Door de hartchakra kunnen we met mededogen en onvoorwaardelijke liefde met elkaar omgaan. Liefde die niet noodzakelijk seksueel georiënteerd hoeft te zijn.
Neem rustig de tijd om voor of na het lezen van het eerste deel het symbool in je op te nemen. Leg je handen op je hart en maak verbinding met de afbeelding. Adem rustig in en uit. Blijf enkel in de ervaring door niet te analyseren wat je ziet.
Kort omschreven wordt de hartchakra uitgebeeld als een twaalfbladige lotus rondom twee over elkaar liggende driehoeken die een zespuntige ster vormen in een perfect evenwicht tussen de neerwaarts gerichte geest die afdaalt in de materie en de opwaarts gerichte materie die de geest zoekt.
Met een te open hartchakra kan je bezitterigheid ervaren in een relatie en/of vriendschap. De liefde is verbonden met eisen en voorwaarden of maakt afhankelijk. Er is emotionele afstand als er niet wordt ingegaan op de voorwaarden of eisen en er is sprake ook theatraal gedrag.
Met een geblokkleerde hartchakra is er angst voor afwijzing, heeft iemand het gevoel de liefde van de ander niet waardig te zijn. Een liefde wordt te intens gevoeld dat soms letterlijk tot hartproblemen kan leiden. De hartchakra wervelt te traag of zelf helemaal niet.
Met een harmonieus hartchakra wordt geleefd vanuit mededogen, is er sprake van onvoorwaardelijke liefde. Er is het verlangen om in het seksuele contact met de geliefde spiritualiteit te ervaren. De hartchakra wervelt evenwichtig en met de juiste frequentie.
Waar de verbinding tussen twee mensen in een relatie vervlakt is, is er een zachte manier om terug in verbinding te gaan. Je hebt hiervoor uiteraard je partner bij nodig. Je neemt plaats op een rustige plaats, tegenover elkaar. Maak zonder praten oogcontact en laat je ogen zachter worden en adem rustig in jullie oogcontact. Ontspan je aangezicht en laat alles gebeuren wat zich ontvouwt in deze eerste stap van verbinding en contact maken. De eerste keer kan dit best onwennig aanvoelen. Ogen zijn de spiegels van de Ziel. Neem de tijd om elkaar echt te zien en te groeten van Ziel tot Ziel. Zie het Goddelijke in elkaar. Zie het als een heilig moment van verbinding of herverbinding. Leg je rechterhand op elkaars hartchakra en je linkerhand op de hand van de hand. Zachtjes. Vederlicht. Voel het pulseren van jouw hart en het hart van je geliefde. Op een moment voel je het samenvallen van jullie ademhaling. Blijf elkaar aankijken, blijf samen ademen in één beweging. In en uit. Doe dit zolang je voelt om de verbinding op een nog dieper niveau te ervaren en sluit allebei de ogen. Blijf in verbinding ademen en voelen. Je kan deze prachtige verbinding afronden met een tekentje, de ogen openen en nog even in verbinding blijven. Als het goed voelt elkaar los te laten, nog even tegenover elkaar te blijven zitten. In stilte en nabijheid. De ruimte tussen jullie is gevuld met een warme verbindende stroom van vertrouwen. De basis van elke relatie.
Ik raad in deze oefening aan om het even stil te houden, niet onmiddellijk te praten, vragen te stellen. Laat de ervaring bij het voelen verder indalen. En voel wanneer jij/jullie er klaar voor zijn om ervaringen uit te wisselen.
Persoonlijk heb ik ervaren dat deze prachtige oefening ook met intimi kan worden gedaan waar verkilling, misverstanden, conflicten ontstaan zijn. Je hebt de ervaring dat jullie er met discussies niet uitkomen. Het ego zit in de weg.
Het maakt je heel kwetsbaar doch het is de moeite waard om in waarachtige verbinding te gaan.
In het tweede deel bekijken we de archetypen van de hartchakra.

Warme hartegroet
Mieke Box 49
www.miekecoigne.com