De Kracht van het Hart

De Kracht van het HartDe reis van je hoofd naar het hart, is een van de moeilijkste en meest belonende reizen die je kunt maken. Het is dat we vanaf onze geboorte, tijdens onze groei naar volwassenschap ergens de verbinding met ons hart vergeten. De maatschappij, legt vanaf jongs af aan de nadruk op het denken, op de ratio, het analyseren en het beargumenteren. En daar is op zichzelf niets mis mee, maar als er geen balans is,zoals dat tegenwoordig het geval is, dan leidt het naar een samenleving waarin wevanuit ons hoofd leven in plaats vanuit ons hart.

Dat leidt ertoe dat we vanuit angst gaan leven, dat we vanuit een ego leven, dat we onze identiteit in materie proberen te vinden, dat we aan materie en uiterlijkheden vasthouden, dat we situaties beoordelen als goed of als slecht, dat we mensen ook veroordelen als goed of als slecht, en hoogstwaarschijnlijk voornamelijkalsdat laatste.

De reis naar het hart, is een reis naar ons binnenste. Door in contact te komen met het hart,zal je frequentie stijgen, je zal bewuster in het leven staan, meer ingevingen krijgen, meer vanuit liefde en overvloed leven en dat ook mogen ontvangen.

Al in de traditionele Chinese geneeskunde, was het hart deschakel tussen geest en lichaam. De Chinese tekens voor denken, gedachten en liefde, bevatten allemaal het teken voor hart.

In de yoga tradities wordt het hart letterlijk en figuurlijk gezien als de innerlijke gids. In hetJapansworden twee verschillende woorden gebruikt om het hart te beschrijven:Shinzuvoor het fysieke orgaan enKokorovoor de geest van het hart.

Al sinds mensenheugenis dat het hart gezien werdalseen van de belangrijkste organen enalsde poort naar de ziel.Al op de 21stedag van de zwangerschap, klopt het hart voor de eerste keer.

Wat het hart doet kloppen uit het niets, kan wellichtgezien worden als het ontvangen van de goddelijke vonk die leven geeft.Het hart voorziet eerst zichzelf van bloed, om precies te zijn de kransslagaders, pas daarna komt de rest van de bloedsomloop aan bod.

Symbolisch geeft dit ook aan datgezonde eigenliefde eerst moet komen voordat je anderen kuntlief hebben.

Het openen van je hart staat gelijk aan het leven van een passievol leven. Een leven vol betekenis en vervulling. Het staat gelijk aan het doen van dingen waarvan je voelt dat je dat moet doen. Dat je het leven leeft, waarvoor je geboren bent.Door te leven vanuit je hart, dat je in lijn leeft met waardes zoals tolerantie, harmonie, coöperatie, en respect voor anderen.

Hoewel ik het een reis noem, is het meteen te beoefenen. Zelfs op dit moment kun je al beginnen door een deel van je aandacht te leggen bij je hart.

Heb je wellicht eens ervaren dat je na een keuze of gebeurtenis gedacht hebt, had ik maar naar mijn hart geluisterd. Heb je weleens iets niet gedaan, dat je hart je ingaf, omdatje bang was voor wat anderen ervan zouden vinden? Of dat je met excuses opkomt om niet te doen wat je diep in je hart wel graag wilt doen?

Wanneer wedeze berichten van het hart negeren, dat we onze dromen begraven en het vuur dat passie heet doven.

Maar gelukkig, leiden meerdere wegen terug naar je hart.

De kracht van het hart, is ook de kracht van het Nu. De kracht van bewustzijn in het moment.Wees bewust van de overvloed van het leven op dit moment. Als je vast blijft zitten in het verleden,vasthoudtaan teleurstellingen, aan wrok, of je hebt angst en zorgen voor de dag van morgen, dan blokkeer je jezelf toegang tot de rijkdom van het heden.

‘NU’ is het enige moment dat er altijd is. Het enige moment dat je hebt. Het verleden was ooit in het heden en de toekomst wordt gevormd in het heden. De manifestatie van een betere toekomst ligt verborgen in het huidige moment. Je creëert een goede toekomst door eengoedeheden te creëren. Door naar je hart te luisteren, is door met het huidige moment verbonden te zijn.

Door naar je hart te luisteren,benje ook verbonden met de diepste essentie van jezelf.

Liefde is als eenvlinder in een cocon, wachtende om zichzelfte bevrijden.Je bevrijdt de liefde in jezelf door het leven ende mensen om je heen te waarderen. En de liefde die je uitstraalt krijg je vele malen meer weer terug in de vorm van mensen die je aantrekt op je pad,ideeënenomstandigheden en gebeurtenissen die je leven verrijken.

Je kunt hart coherentie ervaren door de volgende oefening te doen.

Stap 1: Sluit je ogen. Leg je hand op je hart. Deze simpele daad zorgt al dat oxytocine,het liefdeshormoon, vrijgegeven wordt in je lichaam.

Stap 2: Stel je voor dat je vanuit je hart in- en uitademt. Adem dieper uit dan je in ademt.Alsof de adem die jeuit ademtdoor de zwaartekracht naar de grond getrokken wordt. Adem in voor 6 tellen en adem uit voor 6 tellen, waarbij je dus dieperuit ademtdan in ademt.Doe dit totdat je ademhaling kalm en natuurlijk aanvoelt.

Stap 3: Blijf ademen vanuit je hart. Bij elke inademing, beeld je in datje liefde, gemak en mededogen inademt. Enadem weer uit. Na 3 keer ademen,kun je je hand van je hart afhalen en je ogen openen.

Wees bewust van hoe je je voeltin je lichaam invergelijkingmet hoe je je net voelde. Misschien dat je je lichter voelt, meer relaxed ofrustiger. Misschien dat je zelfs een warme sensatie voelt bij je hart of in heel je lichaam.

Let op signalen van opkomende stress. Het is namelijk een teken dat je de verbinding met het nu, met je hart verloren hebt. Want zolang je verbondenbent met je hart, is er een kracht, maar geen stress. Er is een vorm van vreugde en effectiviteit, maar geen angst of spanning.

 

Jouw hart is de toegangspoort naar hemel op aarde.Het brengt je in contact met de essentie die je bent en maakt je een liefdevol, wijs en vredig persoon. Wanneer je uit je hart leeft, draait de wereld om jou heen om geven in plaats van nemen, en draag je bij aan de bewustzijnsrevolutie die nu gaande is.

We zitten midden in een grote en nog niet eerder voorgekomen transformatie van het bewustzijn, waar we allemaal onderdeel van kunnen zijn. Een transformatie diede toekomst van de aarde zal vormgeven. Het is een groei in perceptie voorbij onze vijf zintuigennaar een hogere vorm van leven.

Ons hart is de toegangspoort enbrengt vele mogelijkheden en kansen met zich meevoor ons om daaraan deel te nemen.

Heb lief en wees gelukkig zonder reden.

Volg de lichtheid van je harten dat zal uiteindelijk leiden naar een leven vol vervulling. De grootste vragen aan het hart, openbaren zich in een pad in plaats van in een antwoord.

Namasté Shanti 
Top-paragnosten Box 21