De levensdraad oppikken

De levensdraad oppikkenDe levensdraad oppikken na het einde van een relatie
Hoe moeilijk het je ook valt om je levensdraad terug op te pikken na het einde van een relatie, het loslaten van een dierbaar iemand in het leven, is een rouwproces. Je kan het niet afwegen in meer of minder rouwen, ieder beleeft dit proces op zijn eigen manier en eigen tijd. De massa oordeelt snel en gemakkelijk uit onmacht, onwetendheid en geeft vaak in dezelfde richting goed bedoelde troostende adviezen. We kennen de adviezen heel goed en hoe goed bedoeld deze ook mogen zijn, ze doen in de eerste fase van een relatie-einde eerder afbreuk aan de beleving van diegene die je zo graag wil troosten. Rouwen om een persoon bij leven kan zelfs nog veel pijnlijker zijn dan het rouwen om het heengaan van een dierbaar iemand. Laten we diegene die in verwerking gaat met alle respect en integriteit benaderen door soms niets te zeggen dan enkel te luisteren en oprecht aanwezig te zijn.
Niet weinig mensen hebben op dit moment te maken met het einde van een relatie en wat ook heel opvallend is , relaties die na ruim 30 jaar beëindigd worden. Het proces van verwerking is voor iedereen anders, doch de fases van verwerking lopen wel parallel. Helaas merk ik ook op dat partners na een breuk het rouwen om het einde overslaan en heel snel daten als een manier om te emoties te ontvluchten…er komt geen verwerking als dusdanig waardoor de dieperliggende emoties worden vastgezet en bevriezen in hun hele wezen. Tijd nemen om te helen, te herstellen lijken voor sommigen op tijdverlies, maar de ervaring leert uiteindelijk dat niemand om de verwerking en het integreren ervan kan heenlopen.

Bevind jij je op dit moment in een situatie waar je met een verlieservaring van een partner te maken hebt bij leven. Neem een paar richtingwijzers ter harte zodat je je levensdraad terug kan oppakken, als je er klaar voor bent. Wees vooral lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om te herstellen.
– Erken wat je diep vanbinnen voelt. Soms proberen we het verdriet te camoufleren en te doen alsof het toch niet zo belangrijk is geweest. Zelfs als jij diegene bent die de relatie beëindigd hebt, of als je uit een toxische relatie bent gestapt, erken dat er een leegte is. Sta het jezelf toe om te rouwen om wat er niet meer is, zelfs als dat alleen maar de dromen zijn die je had toen je een relatie begon met iemand.
– Wat zijn de lessen die je hebt geleerd? Hoe sneller je doorhebt wat de lessen zijn die je moest leren, des te ‘ gemakkelijker ‘ het is om verder te gaan. Wat heb je door deze relatie over jezelf geleerd? Wat heb je geleerd over de liefde? Wat heb je ontdekt over je behoeften en verlangens in een relatie? Wat heb je ervaren over wat je niet acceptabel vindt in een relatie? Wat heb je aan positieve ervaringen gehad in deze relatie?
– Neem afscheid. Heel belangrijk om een einde van een relatie te verwerken. Soms hebben we bij het beëindigen van een relatie alles gezegd wat gezegd moest worden, maar heel vaak blijven er belangrijke zaken onuitgesproken. Soms gebeurt het dat de ander weigert te praten, of heeft de relatie ongelukkigerwijze gestopt via afstandscommunicatie ( sms, app ,mail) . Soms wordt me dan verteld dat ze niet verder kunnen omdat de ander weigert afscheid te nemen….maar dan zet je je leven op een halt en word je afhankelijk van het gedrag van de ander. Soms kan het niet anders dan op een alternatieve manier afscheid te nemen. Sluit je ogen en breng je het beeld van de ander voor je geest. Stel je voor dat hij/ zij tegenover jou in een stoel zit en zeg wat je wilt zeggen. Geef uiting aan je gevoelens van frustratie, boosheid, verdriet, verwarring…neem je tijd en ga hier heel zorgzaam mee om, voor jezelf. Stel je voor dat de ander met aandacht naar jou luistert. Blijf doorgaan met praten tot je alles hebt gezegd wat nodig was en merk op dat de ander nog steeds met alle aandacht naar jou luistert. Deel nu met hem/ haar de lessen die je hebt geleerd tijden de relatie. Wat heeft hij/ zij je geleerd over jezelf? Waarin ben jij gegroeid? Wat zal er in je toekomstige relaties anders zijn? Zodra je dit onder woorden hebt gebracht, neem dan afscheid en zie het beeld van hem/ haar opstaan en uit je leven verdwijnen.
– Creëer de ruimte voor een nieuwe relatie ; maak verbinding met Spirit, de liefde in je kern. Voel die liefde heel dicht bij jezelf, hier en nu en continu. Weet dat de liefde tijdens je vorige relatie altijd bij jou is geweest en in je nieuwe relatie ook altijd bij jou zal zijn. Vraag Spirit om alle energieblokkades weg te halen die je mogelijks verhinderen dat je iemand anders aantrekt.
– Open je ogen en schrijf helder verwoord op wat je verlangt in een relatie ( is niet hetzelfde als een eisenpakket of aan voorwaarden moeten voldoen ) zoals betrouwbaar, kwetsbaarheid, loyaal, emoties delen , verbinding ….verwoord eveneens wat jij in de nieuwe relatie zal geven.
Relaties zijn een pad naar innerlijke groei en naar liefde. Koester de ervaringen die je met iemand hebt gedeeld, al was het nog maar kort. Ook hierin kan niemand een oordeel geven. Kortdurende relaties kunnen evengoed bijzonder intens zijn geweest. Het einde van een relatie is één van de allergrootste transformatieve uitdagingen in het aardse leven.
Wil je graag praten over het verwerken van het einde van je relatie of je hebt een luisterend oor nodig , voel je vrij om te bellen / te chatten. Je staat er nooit alleen voor.

Lieve warme groet
Mieke Box 49
www.miekecoigne.com