Emoties en vitaliteit

Emoties en vitaliteitEmoties en vitaliteit. Geblokkeerde emoties kunnen op termijn aanleiding geven tot het ontstaan van ziekte. In de Chinese geneeskunde wordt het verband tussen ziekte en gezondheid op een zeer heldere manier uitgelegd; welke impact emoties op onze vitale organen, onze gezondheid hebben.

Omdat we voornamelijk vanuit het hoofd leven, wordt op dit niveau over gevoelens en emoties gepraat, tenminste als er over gepraat wordt. Het is voor velen nog steeds moeilijk om zich te uiten, tot een bommetje barst. In sommige gevallen barst het bommetje van binnen. Maar er is veel meer.

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt uitgelegd dat door ingehouden woede de lever wordt beïnvloed. Als er algemeen door toxische levenswijzen de lever een onevenwichtigheid vertoont zullen we meer moeite ondervinden om met woede om te gaan. Als je je ongelukkig voelt, gaan sommigen teveel alcohol drinken, waardoor de lever steeds meer uit balans kan raken. Hoe meer de lever wordt aangetast, hoe gemakkelijker woede komt opsteken. Woede zorgt er op haar beurt voor dat de lever nog verder uit balans geraakt.

Verzwakte energie in de nieren creëert nog meer angst en een verstoorde long-energie maakt ons kwetsbaarder voor gevoelens van verdriet en verlies. Een verzwakte energie in de maag en milt kan onze bezorgdheid en ontwikkeling van dwangmatige gedachten aanwakkeren. Een onevenwichtige hart-energie kan droefheid en psychische angst oproepen.

Velen realiseren zich nog niet dat we niet verder kunnen als we onze gevoelens opkroppen. Ze moeten eerst erkend worden.
Er zijn diverse manieren om de energie of Qi terug te laten stromen; lichamelijke activiteit brengt emoties in beweging en dat kan van alles zijn, van een flinke wandeling maken tot het beoefenen van Qi Gong.

Het uitgangspunt in de Chinese geneeskunde is dat een onevenwichtige Qi ons op alle niveaus beïnvloedt: fysiek, psychisch, spiritueel en emotioneel. Als onze gevoelens in ons vastzitten, wordt dit weerspiegeld in ons lichaam.

Het is ook uiteraard heel logisch dat als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt, emoties blijven terugkeren. Je kunt om vele redenen boos zijn: je niet gewaardeerd of geliefd voelen, je niet bemind voelen, je niet erkend voelen. Dit zijn diepe lagen waarmee we allen te maken hebben.

We hebben vaak een combinatie van benaderingen nodig om bij de bron van onze emoties te komen. Maar dit moet je ook zelf willen en er niet blijven omheen draaien. Emoties neigen ertoe om ziekte te veroorzaken als deze extreem lang of intens aanhouden, of als ze niet geuit of erkend worden.

Het is heel duidelijk dat ons emotioneel evenwicht verbonden is met ons algemeen welzijnsgevoel. Ik geloof niet dat een pilletje tegen dit of een pilletje tegen dat de oplossing is, helaas is dit nog steeds de makkelijkste weg in onze samenleving. Veranderen van binnenuit is zorgen voor jezelf en dat kan geen enkel pilletje, drankje of zalfje voor ons doen.

Eén van de toppers op het vlak van emotioneel evenwicht via Chinese geneeskunde is uiteraard Roy Martina, de grondlegger van Emotioneel Evenwicht en Neuro-Emotionele-Integratie.

Inspirerende hartegroet
Mieke