Geweldloos verbindend communiceren

Geweldloos verbindend communicerenGeweldloos verbindend communiceren. De enige constructieve manier van communiceren is door middel van ‘ik-boodschappen’. In real life worden boodschappen heel vaak gegeven vanuit ‘jij.’ Het valt niet eens meer op wat we in ‘jij-boodschappen’ allemaal verpakken.
Iedereen kan zich deze manier van communiceren eigen maken. Door het communiceren vanuit jezelf, communiceer je vanuit je gevoel en gedachten. Jij-boodschappen zijn meestal geen duidelijke uiting van je gevoelens en komen overwegend verwijtend, beschuldigend, dus heel onaangenaam naar binnen. Gevolg ervan is dat de ontvangen reageert met verzet en weerstand, waardoor conflicten en misverstanden worden gecreëerd.

Wellicht kennen velen Thomas Gordon, die begrippen als actief luisteren, de ‘ik-boodschap’ introduceerde. Hij schreef 9 boeken die in 28 talen zijn vertaald. Toen ik me sinds mijn moederschap verdiepte in de Gordon-methode, ervoeren velen mijn veranderende stijl van communicatie vreemd, soms belachelijk, en ook wel als een trucje. Maar er is geen sprake van een trucje. Ik merkte in mezelf dat ik veel meer vanuit mezelf communiceerde en me daarbij kwetsbaar en open opstelde. Aanvankelijk richtten zijn werken zich tot ouders en kinderen, doch deze methode is algemeen toepasselijk voor iedereen.

Voel maar even het verschil als je zegt: ’Ik voel me gekwetst als je dit zegt’ versus ‘Je kwetst me, je doet me pijn.’ Gesprekken die starten met ‘jij-boodschappen’ lopen gegarandeerd uit op ruzie of de communicatie wordt stopgezet. Voelen we ons daar gelukkig bij? Neen, absoluut niet. Er is in de onderstroom een strijd, een gevecht aanwezig en dit gaat nog verder en dieper. Er kan nooit een win-win situatie zijn bij deze manier van communiceren. Er zijn slechts verliezers, geen winnaars.
Bij ik-boodschappen is het risico op een ruzie of conflict minder. Er is een verschil in intentie en je intentie moet nooit zijn je gesprekspartner op te zadelen met een schuld-of schaamtegevoel. Dit hoor ik vaak in gesprekken met de vragen of hij/zij zich schuldig voelt omdat hem/haar dit is aangedaan. Als dit de communicatiestijl is tussen partners, kinderen, vrienden, collega’s, dan is dit een ernstig aandachtspunt. Je spreek iemand aan op het gedrag wat jou raakt en je richt je vraag om dit gedrag te onderzoeken en bij te sturen, zodat jullie allebei naar een manier zoeken uit een impasse te geraken.

Door te communiceren vanuit je gevoelens en gedachten, laat je jezelf zien, laat je het masker vallen, deel je wat er in je omgaat, wat je raakt, zonder de ander terecht te wijzen. Oprechtheid en openheid bevorderen de vertrouwdheid, er kan een waarachtige intermenselijke relatie ontstaan. In plaats van uit elkaar te groeien kan er een intieme relatie ontstaan.

Verder zijn ‘Geweldloze communicatie’ en ‘Gelijk hebben of gelukkig zijn’, ‘Levenverrijkend Onderwijs’ van Marshall Rosenberg , ‘De giraf en de jakhals in ons’ van Justine Mol, ‘Wat je vindt mag je houden’ van Jan van Koert aanraders om te lezen en mee aan de slag te gaan. In België en Nederland worden door diverse organisaties trainingen georganiseerd. Vroeg begonnen is half gewonnen.

Inspirerende hartegroet
Mieke