Haat en liefde

Haat en liefdeHaat en liefde. ‘Ik haat hem’, zijn woorden die ik wel eens hoor vallen bij mensen die zo diep in emoties vastzitten, hopeloos woedend op een partner, ex-partners, en zelfs op ‘het leven’.
Terwijl ik denk aan de vele gesprekken die ik heb met mensen, zijn het vooral die woorden die ik bij vrouwen hoor uitspreken. Misschien omdat ze doorgaans dieper in een emotie kunnen doorgaan, tot op het bot? Misschien ervaart een man evengoed een haat-gevoel, maar deelt het niet openlijk?

Als ik bij mezelf reflecteer, ken ik dit gevoel niet. Ik tracht me in te leven hoe haat zou voelen, maar ik kan het niet, omdat ik nog nooit in mijn leven iemand heb gehaat. De manier waarop mensen in staat zijn elkaar te haten, kan zeer ver gaan. Ook al kan ik wel eens denken en zeggen dat ik van niet veel meer verschiet, in sommige situaties gebeurt dit wel. Ik kan er niet bij, hoe gevoelens van liefde zo totaal kunnen omslaan in haat.

Stel dat je partner de relatie stopzet, wat toch altijd pijn teweegbrengt. In het beste geval, neem je je tijd om te rouwen, en accepteer je dat de relatie gestopt is. Je neemt de pijn die je voelt, aan en geeft je pijn de ruimte. Je kunt heel wat stadia doorlopen in het verwerken van pijn. Dr Elisabeth Kubler-Ross beschrijft in haar vele werken op een zeer diepzinnige wijze de stadia die worden doorlopen in rouwverwerking. Een partner loslaten bij leven kan absoluut een heel ingrijpende gebeurtenis zijn. Rouwen is een intens arbeidsproces, ook al wist jij of je partner dat dit eraan zat te komen.

Je verneemt dat je partner ondertussen een nieuwe liefde heeft en jij bent nog aan het rouwen om het verlies. Dan kan het wel gebeuren dat de liefde die je nog voelde, compleet omslaat in haat. In het verwerken van het verlies kan iemand terugvallen op de vorige fase, namelijk boosheid, het niet kunnen aannemen, marchanderen. Die boosheid kan, als die zich verder uitdiept, omslaan in wraak- en haatgevoelens.
Je verafschuwt wat je ex-partner doet, je zult niet zoveel hebben betekend dat jij nog in verwerking bent en hij/zij helemaal niet meer. Dat weet je niet. Soms stappen mensen in een nieuwe relatie, zonder de tijd te hebben genomen om te rouwen en zich emotioneel los te maken van een vorige liefde.

Wraakgevoelens kunnen desastreuze gevolgen hebben, kijk er maar eens de berichten op na. Het gekwetste ego neemt het over van de liefde die er ooit is gevoeld. Haat, rancune en wraak overheersen en zetten de toon waarop je je leven verder zet.

Weet dat haat een machtige band is die je zelf in stand houdt? Die band is even sterk en misschien nog wel sterker dan een liefdesband. Met dat verschil dat de band van haat toxisch en ziekmakend is.

Haat gaat een eigen leven leiden en wat dacht je dat het met je lichaam en geest doet?
Ook dat wil je niet zien, want je zint op wraak. Je ex zal boeten.

Het verwarrende in verhalen is dat er iemand nieuw op je pad komt, dit keer zal het je niet meer overkomen, want jij bepaalt het liefdesscenario. Ondertussen woont haat nog steeds in je wezen. In de nieuwe relatie kun je je niet echt meer overgeven. Haat zit in de weg. Haat heeft zich in je geest, je hart en je ziel genesteld. Het is een metgezel geworden. Ook al is er geen fysiek contact meer, op astraal vlak kom je niet meer los van elkaar, tot zolang je de haat-energie niet opschoont. Doe het voor jezelf, bevrijd jezelf en laat de ander ook vrij. Kijk naar wat er is geweest, de liefde, de essentie van elk levend wezen.

Liefde is vrij in Spirit en laat vrij stromen.

Warme hartegroet
Mieke Box 49