Harts-verbinding en Tantra

Harts-verbinding en TantraDe basis van je relatie is verbinding vanuit een onvoorwaardelijk vertrouwen. Ik hoor soms in gesprekken dat het zich verbinden met de ander moeilijk is omdat de ander niet te bereiken is op emotioneel vlak. Het is niet de ring aan de vinger die een bewijs is van vertrouwen en verbinding…. Mocht dit zo zijn, dan zouden weinig tot geen relatieproblemen zijn. Ik hoor wel eens opperen : ‘ Ik ben bang om mijn partner te forceren als ik hem zeg wat ik belangrijk vind in onze relatie ‘. Dus wordt de vraag aan mij gesteld hoe de partner mogelijk zou kunnen reageren. Eerlijk….ik weet het niet. Ik weet niet hoe jij jouw boodschap zal brengen, dat al in eerste instantie, dus kan ik evenmin ‘voorspellen ‘ hoe jouw partner jouw boodschap zal ontvangen en interpreteren. Ik leg ook uit waarom het niet aan mij is om over dit soort van vragen te oordelen, want hetgeen ik dan zou doen is het probleem of de moeilijkheid om tot werkelijke intimiteit te komen in de relatie, in stand houden. Emotioneel volwassen worden vraagt nu meer dan voorheen risico’s willen/ durven nemen om jezelf te laten zien en niet omwegen en evenmin de ander overweldigen. Ik noem dit wel eens ‘ fingerspitzengefühl ‘ . Het creëren van een diepere harts-verbinding is een proces die twee mensen samen bewust aangaan, de meest intieme manier om jezelf bloot te geven, jezelf dus heel kwetsbaar op te stellen in het vertrouwen dat je in die kwetsbaarheid niet beschaamd wordt.

Ik heb nog deze morgen aan een cliënt gezegd: ‘ Seks hebben kan iedereen, zelfs in één wippie ‘. Intimiteit gaat veel verder dan seks, ondanks de beide heel mooi kunnen samenvloeien. Een mooie weg vind ik persoonlijk de weg van Tantra…Tantra beoefenen is intimiteit met je hele wezen, met je hele lichaam, hart en ziel en is niet, zoals het nog door sommigen, verengd wordt tot : naaktloperij en seks. Tantra beoefenen is een mooie manier om het pure goddelijke wezen dat jij bent groeten, verwelkomen en dat delen met je partner leidt tot een meer verheven vorm in het beleven en ervaren van de verbinding binnen een exclusieve liefdes-relatie.

Bij verbinding tussen jou en je partner delen jullie een ervaring samen; er is een gevoel van samensmelten. Een gezonde verbinding houdt de mogelijkheid in om vrij te verplaatsen van bewustzijn tussen jouw ervaring en die van je partner. Je bent in staat om samen te smelten en toch op jezelf te be-staan.

Maar er zijn tijden dat verbinden moeilijk kan zijn en dat er emoties zijn die je blokkeren om je volledig met je partner te verbinden. Als dit zo is, is het tijd om eens te kijken wat er binnenin je gebeurt.

Misschien is er boosheid die je nog niet hebt afgehandeld. Of misschien ben je bang voor het verliezen van je vrijheid en controle, of heel simpel, een van jullie wil graag even tijd alleen hebben. Ontdek wat er gebeurt in jou. Ontdek wat er nodig is om te genezen en nu is het de tijd om het te doen, Je zult er zelfs over willen praten met je partner, wat op zichzelf al een vorm van verbinden is.

Verbinding is voedsel voor een bezielde gelijkwaardige en evenwichtige relatie. Als dit ontbreekt zie ik vaak relaties waarin de ene partner zich vaak afstemt op de ander en de verbinding met zichzelf verliest. Op een bepaald moment leidt dit voor bewuster wordende mensen tot wrevel, ongenoegen, frustratie tot zelfs verdrongen boosheid. Als je dit herkent, is het belangrijk terug bij jezelf te komen en aandacht te schenken aan je gevoelens en ervaringen, wensen, behoeften. Dit is de enige weg naar een bezielde, gelijkwaardige en evenwichtige relatie in verbinding met jezelf en de ander.

In een gezonde verbinding, weet iedere partner wie ze zijn, en als partners kiezen ze ervoor om zichzelf te openen, samen. In positieve momenten, kunnen hun pleziertjes zich verdubbelen. Een grote ervaring kan nog mooier worden, of het nu een kleurrijke zonsondergang, een heerlijke maaltijd, een inspirerend gesprek, een rustige wandeling, of een ander plezierige bezigheid is.

Het verbinden kan ook helpen tijdens moeilijke tijden, ook als je je terugtrekt als je overstuur ben, of je partners zorgen vermijdt, kun je beschikbaar blijven, je kunt aanwezig blijven en je verbinden. Jij en je partner kunnen met elkaar blijven praten. Je kunt wat er ook gebeurt tussen jullie delen zonder te proberen het te veranderen of het te vermijden. Je probeert gewoon te ontdekken wat er echt gebeurt is – samen.

Tijdens moeilijke tijden, is het een echte uitdaging om verbonden te blijven met je eigen ervaring. Proberen we immers niet meestal minder fijne gevoelens te vermijden? Zijn we niet geneigd te geloven, dat er niets mis met ons is, als we ons zo voelen?

Maar als je bereid bent om alles te ervaren – positief of negatief – vergroot jij je capaciteit om jezelf echt te verbinden. Mooi weer vrienden zijn alleen aanwezig zolang de dingen goed gaan. Maar net als het leven, verandert het weer ook. In plaats van eisen dat de zon altijd schijnt en bij de eerste wolkjes al weg te rennen, realiseer je dan dat regen belangrijk is. Als je echte vrijheid in een relatie wilt, dan kan een verbinding niet altijd afhangen van dingen die altijd maar goed gaan.

Wil je graag een consult rond verbinding creëren vanuit een tantrische visie, voel je welkom.
Warme hartegroet
Mieke Box45
www.miekecoigne.com