Het innerlijke tantra avontuur

Het innerlijke tantra avontuurHet innerlijke tantra avontuur. Tantra heeft geen enkele politieke bedoeling en is er niet op uit om veranderingen in de wereld te brengen. Tantra is rebels, een rebellie in het individu en niet ertegen. Het begrip rebellie wordt helaas niet echt gevoeld zoals een rebel het ervaart. Het is een zeer innerlijk gedreven proces en werkt niet tégen.

De weg van tantra werkt anders, anders dan wat de modale mens denkt. Voor velen wordt het gelijkgesteld aan seks en dat is het in de verste verte niet. Tantra is een springlevend levend iets wat ieders geboorterecht is.

En met dat geboorterecht is heel wat de mist ingegaan. Hoe kunnen we springlevend leven in structuren die aan banden worden gelegd? Waarin iedereen dom wordt gehouden? Tantra biedt een heel ander perspectief, is niet revolutionair maar rebels en dat is heel persoonlijk. Je kunt in je eentje rebelleren, er komt geen enkele partij aan te pas. Rebelsheid is geen gevecht tégen de maatschappij, ze kijkt veel verder dan de maatschappij. Ze is niet-antisociaal maar a-sociaal.

Ze bemoeit zich niet met buiten, ze is nergens tégen maar voor innerlijke vrijheid: de vrijheid om te Zijn wie we werkelijk ZIJN belichamen? Wat hebben we te bieden als we onszelf niet kunnen zijn? Een lege doos met een schone rode strik errond?

Kijken we maar eens zonder een roze bril naar ons eigen leven. Voel jij je een vrij mens? Pak die maar even heel diep aan. Neen, tuurlijk ben je niet vrij, niemand. We zitten aan honderdduizend dingen vast. Misschien wil je het niet zien of misschien herken je het maar doet het zo’n pijn dat je de andere kant uitkijkt.

Als we de diepere dimensie van een tantrisch leven willen betreden, zullen we onze slavernij en gehechtheden moeten erkennen, er is geen andere uitweg. Die zit heel diep geworteld. Wat doen we meestal? We sussen onszelf, we stellen onszelf gerust met de gedachten dat alles in orde is. En als we voor de komende tijd zullen ervaren dat er niets van klopt, belanden we in een regelrechte nachtmerrie. We zullen echt moeten kijken naar onze eigen nachtmerries en echt ontwaken.

Waarom zijn we collectief zo van slag, en vanwaar komen al die angsten vandaan? Angsten die iedereen uit een springlevend leven vandaan houden en zich maar blijven vastklampen aan geruststellende zalvende woorden. Dit gaat hem echt niet meer worden, want iedereen, echt iedereen wordt geraakt op zeer diepe lagen. Zelfs diegenen die nog graag willen horen dat het allemaal wel goedkomt. Wat MOET er goedkomen?

Een doekje om de wonden te stelpen werkt niet meer. Dit is een gigantische transitietijd en sommigen springen mee naar een heel ander bewustzijn en anderen kiezen de oude vertrouwde weg wat niets zal veranderen. We mogen alle beelden gaan loslaten van dé man, dé vrouw, dé liefde want dit is een kooi, een kooi vol gedachten aannames, ideaalbeelden en verwachtingen. Welk beeld hebben we over onszelf? Hoe zien we onszelf als spiritueel-kosmisch-aards wezen?

Kunnen we dit wezen dat we zijn, liefhebben, onvoorwaardelijk? Dit is een inwaartse tantrische weg en heeft totaal niets met de maatschappij of met anderen of de ander te maken. Je moet wel een ‘rebel’ zijn om die weg te durven bewandelen. De tantrische weg naar heelheid in onszelf. Die weg, geloof ik, leidt naar verandering in de samenleving. In licht en liefde, dat weet ik nog niet zo, want zolang we het liefdeslicht niet in onszelf herkennen, is er helemaal geen licht.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49