Ik en Jij

ik en jij mediumchatIeder mens die we ontmoeten is ons spiegelbeeld. Door de JIJ – de ander – krijgen we inzicht in onszelf.
Het gaat erom om onze eigen identiteit te behouden bij elke ontmoeting, of dat nu om één persoon gaat of een groep mensen. Het maakt niet uit.
De vraag is of je gewoon jezelf bent of merk je dat je andere rollen speelt.
Wie ben je en hoe gedraag je je ten opzichte van je partner, je baas, je collega’s, andersdenkenden, vrienden?
Ervaar je dat je vaak iemand anders bent, afhankelijk van wie je voor je hebt?
Ben je bewust en krachtig genoeg zodat je jezelf kan zijn of wordt je houding door anderen bepaald? Laat je je houding bepalen?
In hoeverre word je beïnvloed door de gemoedsgesteldheid van anderen?
Ken je je grenzen, je angsten, je gedragingen?
Waar en wanneer speel je het slachtoffer of de achtervolger?
Waar en wanneer voel je je onderdrukt of oefen je macht uit?
Vragen die tot dieper invoelen uitnodigen, kunnen je helpen diepere lagen naar de oppervlakte te brengen, zodat je ongeacht wat er gebeurt, bewuster wordt van de lagen die jou nog belemmeren jezelf te zijn:
– Wat herken ik in mijn spiegelbeeld?
– Hoe kan ik me losmaken van de rollen die ik speel?
– Welke druk oefen ik op anderen uit?
– Hoe word ik wie ik werkelijk ben?
Discussies met de hiërarchie, gezag en autoriteit bezorgen ons vaak veel problemen. Vaak omdat we onze eigen autoriteit verloochenen, angst hebben voor afwijzing. Het is een innerlijk conflict dat door de ander gespiegeld wordt. Of het nu een partner, een werkgever, een vriend is.
We kunnen ons vaak niet identificeren met een probleem, omdat we het probleem vaak op anderen projecteren.
We willen er, uit angst voor de confrontatie of de waarheid, niet naar kijken. We kijken de andere kant uit en uiteindelijk wordt het probleem vergroot door niets te doen en dat vraagt heel veel energie!
Alleen wanneer we een beslissing durven te nemen, kan een probleem opgelost worden, komt er helderheid en duidelijkheid in een situatie. We verbruiken helaas vaak meer energie in ons leven om problemen te ontwijken dan om ze aan te pakken.
Een aantal vragen kunnen een heel ander licht opwerpen om toch naar een situatie of een probleem te kijken en er iets mee te doen:
– Wat is in de situatie mijn eigen waarheid?
– Waarom ben ik bang voor die waarheid? Wat is het ergste wat me kan gebeuren?
– Wat of wie moet ik overwinnen?
– Wat of wie moet ik loslaten?
– Wat vraagt om een beslissing te nemen zonder te lang uit te stellen?
Het is belangrijk om je eigen innerlijke waarheid te erkennen, want hoe vaak bereiken we niet het tegenovergestelde van hetgeen we werkelijk willen?

Hartegroet
Mieke Box 49
www.miekecoigne.com