Is hooggevoelig zijn een zegen of een vloek?

Is hooggevoelig zijn een zegen of een vloek?Hooggevoelige mensen ervaren alles gewoon intenser. Ze worden ook wel HSP’s genoemd. Zij kunnen hun emoties veel makkelijke benoemen en onderscheiden en dat ook meer in hun voordeel gebruiken dan andere mensen. Ze zijn vaak ook veel beter afgestemd op hun intuïtie en leven meer vanuit hun hart. Je kan dus zeggen dat ze fijner zijn afgestemd op zichzelf en hun omgeving.

Uit onderzoeken is gebleken dat 15-20% van de mensen HSP is, naar mijn gevoel in deze tijd waarin we leven en waarin wereldwijd zoveel gebeurd en om ons heen, denk ik dat die percentage velen malen hoger ligt. Gelukkig want dat maakt dat we met elkaar verbinden in moeilijke tijden ook makkelijker is om je te omringen met gelijkgestemden zielen.

HSP’ers zijn gevoelige mensen die veel gevoeliger zijn voor geluiden, gevoelens en ook gevoelens van anderen snel opppikken, zeer emapatisch ziijn en ook de omgeving intenser oppakken dan andere mensen.

Als HSP’er kan je hooggevoeligheid in je voordeel gebruiken als ze begrijpen dat ze hooggevoelig zijn. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat ze de vruchten plukken van hun verhoogde emotionele bewustzijn terwijl ze hun negatieve neigignen herkennen en verslaan.

Ik peroonlijk zie het dus absoluut als een zegen omdat we naast intuitief ook met onszelf diep in verbinding staan en ons gevoel volgen in wat goed of niet goed voelt voor ons.

Ben jij een hooggevoelig persoon?

1. Je denkt diep na.Kleine dingen (in je eigen leven en dat van anderen) kunnen een grote impact op je hebben. Als er iets heftigs gebeurd trek jij je even terugen denk je na over elk aspect van wat er is gebeurd voordat je actie onderneemt.

2. Je bent detailgericht.Je bent net zo gevoelig voor details als voor gevoelens.Je ziet details die anderen missen, en je bent pas tevreden als je alle puntjes op de i hebt gezet.Dit is een kracht die zeer waardevol.

3. Je doet er langer over om tot beslissingen te komen.Omdat je de neiging hebt om diep onder de oppervlakte te graven, heb je de neiging om beslissingen uit te slepen.Je kunt het niet helpen omdat je probeert alle mogelijke uitkomsten te onderzoeken, dat kan soms stress opleveren als je toch snel een beslissing moet nemen.

4. Je wordt verpletterd door slechte beslissingen.Wanneer je uiteindelijk een beslissing neemt, en het blijkt een slechte keuze te zijn, kan je dat moeilijker accpteren en loslaten dan anderen.Dit kan een vicieuze cirkel creëren die je besluitvormingsproces nog meer vertraagt, omdat angst om een ​​slechte beslissing te nemen een onderdeel is van wat je in de eerste plaats vertraagt. Als de beslissing toch minder goed uitpakt, zie het dan als levenslessen en vernieuwde inzichten.

5. Je bent emotioneel reactief.Wanneer je aan je lot wordt overgelaten, heeft dat een reactie op je gevoelens.Je hebt ook sterke reacties op wat andere mensen doormaken.Wanneer je emoties sterk opkomen, kan dat gemakkelijk je gedrag beïnvloeden.Het moeilijkste is om je gevoelens te ordenen om je gewilde gedrag te creëren die je wilt. Neem je tijd, komt eerst tot rust, ga stuk lopen bijvoorbeeld of een meditatie om weer in je centrum van rust te komen.

6. Je neemt kritiek hard op.Je sterke gevoelens en intense emotionele reacties kunnen kritiek moeilijk te verdragen maken.Hoewel je in eerste instantie misschien overdreven reageert op kritiek, heb je ook de neiging om goed over dingen na te denken en ze grondig te onderzoeken.Deze verkenning van kritiek kan op de lange termijn goed voor je uitpakken, omdat je onvermogen om ‘het van je af te schudden’ je helpt de juiste veranderingen aan te brengen.

7. Je werkt goed in teams.Je unieke vermogen om rekening te houden met de gevoelens van andere mensen, verschillende aspecten van veelzijdige beslissingen af ​​te wegen en aandacht te besteden aan de kleinere details, maakt je uiterst waardevol in een teamomgeving.Dit kan natuurlijk averechts werken als jij degene bent die de uiteindelijke beslissingen moet nemen onder tijdsdruk maar daar wordt door training je steeds handiger in.

8. Je hebt geweldige manieren.Jouwverhoogde bewustzijn van de emoties van andere mensen maakt u zeer gewetensvol.Je let goed op hoe je gedrag andere mensen beïnvloedt en hebt de goede manieren om dat te laten zien.Je raakt ook bijzonder geïrriteerd als andere mensen onbeleefd zijn en geen respect tonen.

9. Open kantoren maken je gek.Uw gevoeligheid voor andere mensen, harde geluiden, veel verschillende gesprekken om je heen ,veel telefoongsprekken van je collega’s om je heen, als er veel computeres om je heen staan en andere prikkels maakt het praktisch onmogelijk voor jou om effectief en geconcentreerd te werken in een open kantooromgeving.Je bent beter af afgezonderde plek, in een hoek van een grote ruimte dat je meer afstand kan nemen en de omgeving meer kan overzien of thuiswerken.

10. Je bent gemakkelijk overstuur door slechte, negatieve berichten uit de media. Kijk minder televisie, lees geen kranten en een uur voordat je gaat slapen zet je televisie uit en ook je mobiel. Doe iets wat rust geeft, dat bevordert ook je nachtrust en kunnen de alledaagse prikkels ook beter verwerkt worden. Een avondmeditatie, een wandeling of een bad nemen bijvoorbeeld, geeft meer ontspanning en ondersteuning daarin.

Zie jouw hooggevoeligheid als een mooie innerlijke kracht!

Namasté Shanti

Top-paragnosten Box 21