Je bent altijd goed genoeg, altijd

Je bent altijd goed genoegJe bent altijd goed genoeg, altijd. Als je de liefde beter gaat begrijpen, dan kom je erachter dat wat de mens er van heeft gemaakt, niet de realiteit is. Vaak heb je dan al veel leed op gebied van liefde en relaties achter de rug en regelmatig gebeld met een luisterconsulent van Luisterconsulenten. Omdat je maar niet begrijpt waarom je dit elke keer weer overkomt. Je begrijpt het gewoon niet.

Je bent ook wel klaar met relaties. Je hebt met jezelf al afgesproken, nooit meer. Maar ja, ze zeggen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en nu je weer beter in je vel zit, je straalt, krijg je aandacht. Wat moet je er mee. Zal wel weer er zo een zijn, die je laat stikken, barsten voor een ander. Pas achteraf zegt dat die al een relatie heeft. Je kent inmiddels alle smoezen wel.

Toch heeft een luisterconsulent geadviseerd lekker te gaan daten. Lekker, lekker! Zeg hallo, dat is helemaal niet leuk. Dat is je opdoffen, het is eng, want stel je voor dat de ander direct afhaakt. Je denkt bij jezelf, wil ik dat allemaal nog wel. En toch, je hebt heel goed geluisterd naar de inzichten van luisterconsulent Jo-An.

Bij toeval liep je tegen haar aan. Je zoveelste geliefde was weer een fiasco geworden en Jo-An, paragnoste bij Luisterconsulenten, ving je op. Ze was helder en heel duidelijk in haar antwoorden. Ze liet eigenlijk doorschemeren dat het met mijzelf te maken had, dat het zo stroef verliep op gebied van liefdesrelaties. En in je eigen ogen telkens de verkeerde trof.

Ze bracht het op een dusdanige manier, dat ik er niet boos om werd. Nee, het opende eigenlijk mijn ogen. Ze gaf aan, je bent altijd goed genoeg, altijd. Nou, ik vond dat wel meevallen. Als ik zo goed was, waarom bleven ze dan niet! Goede vraag had paragnoste Jo-An gezegd, omdat jij zelf niet zoveel goed aan jezelf vindt.

Nou, daar heeft ze gelijk in. Totaal geen eigenwaarde, gaf ze aan. Oh, ik dacht dat je bedoelde mijn lichaam. Ja, daar kijk jij naar, zei paragnost Jo-An, ik kijk heel anders. Ik kijk naar je ziel, je hart, daar zit geen kwaad in.

Dat klopt, gaf ik aan. Maar weet jij dat zelf ook? Handel je daarnaar? Of geef je al dat goeds direct weg aan de eerste de beste? Nou je het zegt, daar kun je wel eens gelijk in hebben. Ik vind het schijnbaar zo leuk als iemand mij leuk en aantrekkelijk vindt, dan ben ik verkocht.

Zie je dat je het antwoord zelf weet, gaf paragnost Jo-An aan. Alleen je handelt er niet naar en dat is logisch. Wie leert er nou zichzelf te koesteren, lief te hebben, op de eerste plaats te zetten? Alarmbellen gingen bij mij af. Ik begon het hele spel door te krijgen.

Ik ben inderdaad altijd goed genoeg. Ik leef er alleen niet naar. Ik verdwijn compleet, zodra een potentiële partner ten tonele verschijnt. Dan maak ik mij klein en vraag ik mij van alles af. Of hij mij echt wel leuk vindt. Of ik er wel goed genoeg uitzie en goed genoeg ben voor die ander. Vaak doe ik er dan nog een schepje bovenop. Ga ik nog aardiger doen, dan ik normaliter ben.

En Jo-An van Luisterconsulenten heeft mij verteld dat wat ik doe, niet doe met de onderliggende gedachte, ik ben goed genoeg. En nu begrijp ik het. Zodra ik in mijzelf geloof, ben ik voor mijzelf goed genoeg.

Dan is het de bedoeling dat vast te houden, anders ga je je klein en onzichtbaar maken. Vind je ook alles goed, en dan gaat het mis. Dan geef je je grenzen niet aan. Ze lopen er overheen. Dat voel je wel, maar durf je niet aan te geven. Bang dat de ander je dumpt. Nou zegt Jo-An dan, wees blij, dat dat gebeurt. Daar kun je uit opmaken dat deze partner niet de juiste voor je is. Die zou informeren naar hoe je je voelt. Waar je grenzen liggen en nooit misbruik maken van je goedheid. Maar dan moet je dat wel zelf weten van jezelf. Dat je altijd goed genoeg bent, zoals je bent. Ik ga daten heb ik gezegd en houd mijn paragnoste van Luisterconsulenten op de hoogte. Kijk ook eens op LuisterConsulenten