Katten die jatten

Katten die jatten Katten die jatten. Recentelijk vertelde mijn lieve kattenvrouwtje Ilse het volgende verhaal over haar lieve poes, Nini.
Nini is een asielkatje en met veel liefde en geduld van Ilse voelt Nini zich helemaal thuis. Ze vertelde dat het haar opviel dat er regelmatig objecten op de grond lagen, allerlei spullen uit kasten in de badkamer werden gehaald en nu is het zo dat Nini met alles wat los en vast zit aan de haal gaat: de bijsluiter van homeopatische capsules, wattenstaafjes, elastieken, het hoesje van een spiegeltje en zelfs brillen zijn niet meer veilig.

Ilse vroeg me wat achter dat jatgedrag schuilt. Er zullen wellicht kattenmensen zijn die dit jatgedrag herkennen. Onze kater jat enkel elastiekjes en heeft er plezier in met elastiekjes de stoere bink uit te hangen. Nini daarentegen…
Het jatten van katten wordt apporteren genoemd. Er zijn dus katten die jatten als de raven. Ze slepen handschoenen en zelfs de broek van de buurman mee naar huis als ze de kans zien en trekken ze door het kattenluikje naar binnen.
Jaren geleden heb ik een aantal uitzendingen gevolgd over het plezier dat katten hebben in het apporteren van voorwerpen. Als dieven in de nacht. Een tijdlang werden katten gevolgd, wanneer en onder welke omstandigheden ze hun kans grepen om aan de haal te gaan met werkelijk alles wat maar los en vast zat.

Het apporteren kan wel in goede banen worden geleid met wat gerichte gooispelletjes met kleine vachtmuisjes, zodat het contact met de buren aangenaam blijft; Bij mijn vriendin doet zich dit niet voor, Nini is een thuiskat en ze heeft tal van speeltjes. Toch loopt Nini elke dag met iets weg en het repertorium aan vangsten breidt zich uit, waaronder facturen. Ik lig dus echt plat bij die verhalen.
Een kat die apporteren leuk vindt, vindt het vooral leuk om met voorwerpen te spelen en heeft niet altijd iemand nodig die meespeelt. Het is een plezierige activiteit, zonder meer.

Het beste is natuurlijk gevaarlijke zaken uit de buurt te houden, want katten kennen geen grenzen. Katten knabbelen aan planten, proberen ook spelden uit, roken sigarettenpeukjes op en halen nog meer fratsen uit. We moeten dus echt ook alert zijn en al zeker geen vaat-of wasmachine aanzetten als je niet weet waar je lieveling uithangt.

Actieve katten hebben veel afwisseling nodig en moeten ook de ruimte hebben om te kunnen klauteren, anders hebben ze de neiging dingen kapot te maken. Ons Caspertje haalde vroeger de onderste boekenplanken leeg, of trok het tafellaken weg en stond daar dan een bloempot dan lag de bloempot natuurlijk ook op de grond.
Het is toch maar de aard van het beestje.

Wil jij graag meer weten over katten of jouw kat, vraag maar raak. Naast mijn opleidingen tot energetisch dierentherapeut en stervensbegeleider vanuit het Sjamanisme, heb ik me gespecialiseerd in ‘katten’. En nog is het een wonderlijke wereld waar ik nog veel mag ontdekken.

Het vermelden van de namen werd met instemming gegeven.

©Mieke
Inspirerende kattengroet
Mieke Box 45