Kattenblog voor kattenliefhebbers

Kattenblog voor kattenliefhebbersKattenblog voor kattenliefhebbers: Mijn kat krabt….

Helaas…..niet alleen de krollen van de trap.
In ons gezin leeft onze flinke eigen-wijze kater, Casper, in juli is het 7 jaar dat we Casper op 7 weken ongeveer in huis haalden. Verhuizing van een vriendin van mijn jongste dochter en na enkele vijven en zessen, was het een feit. We hadden een lieve kleine kater in huis en zijn naam doet hij zeker alle eer aan: Casper, het spook.

Krabben? Heel vervelend….maar ook hij doet dit nog soms aan een zetel, een bloempot, waar hij maar zijn nagels kan inzetten. Hij vraagt het niet: ‘ Mag ik even ‘ , hij doet het en weet heel snel dat het niet mag als we hem ‘ betrappen ‘ en hem toespreken.
Waarom krabben katten? Niet alleen om hun nagels te scherpen….hoewel het wél de sporen zijn die jij ziet aan je meubilair vb.
Katten gebruiken in eerste instantie het krabben om hun territorium af te bakenen. Waarom? Heel eenvoudig, andere katten kunnen de sporen zien en de geur opsnuiven die wordt achtergelaten door klieren op de klauwen van de krabbende kat en wéten dat het terrein is ‘ opgeëist ‘ door een andere kat.
Een krabbende kat is ook gerustgesteld als zij bij thuiskomst de tekenen van haar eigenaarschap ruikt en ziet! Het krabben kan ook een isometrische oefening zijn voor een kat en uiteraard helpt het dan de nagels scherp en geschikt te houden voor …de jacht op….
Met al deze goede redenen om te krabben wordt je liefde voor mooie meubels heel gauw over het hoofd gezien, dus hoe maak je je kat duidelijk dat krabben in huis verboden is?
Not done is je kat schoppen of schreeuwen, want dat maakt je kat alleen maar bang ( tenzij je je kat wil wegjagen). Je mag dus best ‘ kordaat ‘ en ‘ streng ‘ optreden ( en dat kan zonder schreeuwen of schoppen) door je kat onmiddellijk van het meubilair weg te halen en naar de krabpaal te brengen.
Katten krabben heel graag aan nieuw meubilair! En weet je waarom? Niet om je te pesten, absoluut niet! Katten pikken vreemde nieuwe niet gekende geuren op van jouw nieuwe zetel vb, zoals chemicaliën, de stank van een vrachtwagen, de geur van de mannen die de nieuwe zetel hebben geleverd. En dàt is heel verwarrend voor je kat!
Door de zetel ( in het geval het om een zetel gaat) de ‘ markeren’ proberen zij het onderdeel te laten uitmaken van het huis. Je kan je kat dus het best helpen door met je handen over de zetel te wrijven en het op die manier met jouw geur te bedekken. Dit maakt het voor je kat minder bedreigend, dus door de zetel zélf te markeren, heb jij de kat een karweitje ( met vervelende gevolgen voor de nieuwe zetel) bespaard.

Ik ben gespecialiseerd kattentherapeut ( na mijn algemene opleiding tot dierentherapeut – en healer) en Bachbloesemspecialist en weet heel goed hoe bloesems werken voor mens, dier en plant. Je hebt er veel bij te winnen, alsook voor je lieve kat met de ondersteuning van de Bachbloesems.
Walnoot vb helpt je kat zich aan te passen aan de veranderingen in huis. Ik merk aan Casper dat hij nieuwe voorwerpen verkent, heel voorzichtig zelfs, contact maakt of het soms uit de weg gaat. Ik ben zelf nogal iemand die gemakkelijk voorwerpen verplaats en dan zie ik tegelijk aan Casper dat hij zich verward voelt. Ik weet dit ondertussen en vertel hem dus ook wat ik van plan ben, wat ik verander, wat ik voor hem koop, of wat er nieuw in huis komt. Lijkt het gek? Ik weet dat dit niet gek is, omdat ik heel duidelijk zie dat Casper een hooggevoelige kater is en gevoelig reageert op veranderingen. Het kan misschien stom lijken voor mensen die geen kat hebben, maar volg toch maar je gevoel en praat met je kat. Katten en ook honden zijn super intuïtief en houden van contact en communicatie. Het zijn trouwens onze huisgenootjes, of niet?
Bachbloesems kan je kopen bij de apotheker, reformwinkel en in NL De Tuinen ( ondertussen een andere naam). Doseer en observeer het gedrag van je kat, vermeng 4 x 4 druppeltjes per dag in zuiver bronwater, en doe dit gedurende een maandje.

In het geval je kat heel onverdraagzaam reageert op veranderingen kan je Beuk ( Beech) geven. Katten die heel stress-gevoelig zijn gedijen op Beuk: voor katten die zich bedreigd voelen door het nieuwe kan je Mimilus of Aspen geven. Mimilus is Maskerbloem en Aspen is Esp.

Katten die hardleers zijn en zich niets aantrekken van het verbod kan je Chestnut Bud geven. ( Paardekastanje) .

Wees zelf ook consequent : als je de ene keer je kat toestaat aan je spullen te krabben en de andere keer vaar je uit tegen je kat, gaat je kat niet meer weten wat hij mag en niet mag.

Ga dus absoluut niets doen waar mijn haren van rechtkomen: je kat bang maken, agressief reageren op je kat, schelden en boos worden, laat staan schoppen.

Praat met je kat, ontdek hoe een kat eigenlijk in elkaar steekt, en nog specifieker hoe jouw kat voor jou misschien een te ontdekken raadsel is. Ik ben nog steeds niet ‘ uitgeleerd ‘ en ontdek elke dag weer nieuwe dingen van onze huisgenoot.

Liefs en veel succes!
Mieke Moon Box 49
www.miekecoigne.com