Kattenweetjes en kattenoren

Kattenweetjes en kattenorenKattenweetjes en kattenoren. Voor lezers zal het al duidelijk zijn dat ik een echte kattenvrouw ben, ook al hou ik van dieren in het algemeen. Heb je dit ook al ervaren als kattenvrouw dat je kat je de indruk geeft je niet te horen als je hem roept, en als je een etenszakje opent onmiddellijk opspringt en naar je toerent?

Katten hebben sowieso een bijzonder goed gehoor en hoort je dus zonder twijfel als je hen roept. Alleen reageren ze niet als ze daar geen zin in hebben en doen alsof ze je niet horen. Dus hoef je je daarover geen zorgen te maken.

Heel bijzonder aan katten is dat ze de allerzachtste geluiden kunnen horen, geluiden die wij niet kunnen oppikken.

Katten nemen klanken waar die zelfs twee octaven hoger zijn dan wij kunnen horen; ze horen dus werkelijk alles. Probeer maar eens zachtjes uit huis te sluipen, gegarandeerd dat ze het horen. Ik merk dit ook op bij ons Caspertje. Ik mag nog op de tenen lopen, ik zie zijn oren bewegen zelfs als hij de indruk geeft te slapen. Casper is heel alert op alles wat maar enigszins beweegt.

Heb je dit ook al gemerkt dat de oren van je kat zich in alle richtingen draaien? Zolang een kat zijn oorschelpen draait en de indruk geeft lekker te slapen, is je kat nog niet in een diepe slaap.

Maak je je zorgen over het gehoor van je kat dan kan een audiometrische test helderheid geven. Bij katten met een witte vacht kan hardhorendheid en doofheid voorkomen. Dus afgaan op wat je waarneemt kan misleidend zijn. Ook een kat kan vermoeid zijn, net zoals wij. Je kent wellicht het gezegde: ‘het ene oor in en het andere oor uit’? De blik van een kat zegt meer dan genoeg. Als een kat genoeg heeft van je woordenstroom, kijkt hij je verveeld en ongeïnteresseerd aan, of draait ronduit zijn kopje weg. Hij rolt nog net niet met zijn ogen, zoals wij dat doen.

Je kunt op een heel eenvoudige manier testen of er een gehoorprobleem is door vertrouwde geluiden te maken zoals het openen van een etenszakje, met het etensbakje rammelen, de koelkastdeur open en dicht doen. Dit zijn klanken die voor katten vertrouwelijk zijn.

Maak je je toch zorgen als blijkt dat je kat weinig tot niet spontaan reageert, consulteer vooraf de dierenarts. Wil je graag nog meer weten over je lieve katten? Geen enkele vraag is te gek. Graag luister ik naar jouw vragen en zoek het samen met je uit.

Hartelijke kattengroet
Mieke