Kenmerken dat je in een ongezonde relatie zit.

Kenmerken dat je in een ongezonde relatie zit.Een ongezonde relatie herken je aan ongezonde relatiepatronen. Een relatie hebben is niet altijd makkelijk. Elke relatie heeft hun uitdagingen. Maar wanneer ontdek je dat je weet dat in een toxic relatie verstrikt bent geraakt. Oude patronen, ongezonde relatiepatronen zitten diep ingesleten. Als het bekend is en het voelt goed is veelal gebaseerd omdat we het gewend zijn en dan is het moeilijker om te erkennen dat er iets mis is. Dat kan door je jeugd zijn, voorbeeld naar de relatie van je ouders, dat je niet anders gewend bent. Je komt erachter omdat er herhalingen zijn van negatieve ervaringen wat jou niet goed doet.

Jouw systeem komt in een automatische piloot, vorm van acceptatie terwijl je door de relatie heen worstelt en steeds dieper in de knoop raakt met jezelf, vol twijfels, angsten, onveiligheid, wantrouwen en steeds meer jezelf verliest omdat je jezelf niet meer op de eerste plek zet en omdat je verwart bent geraakt dat je niet helder meer ziet en voelt dat je relatie giftig is voor je. Het is heel belangrijk dat je je emotioneel veilig en gehoord voelt in een relatie.

Wanneer we van iemand houden is het soms moeilijk om de dynamiek tussen ons en onze partner te zien en we verwarren dat lust en spanning liefde is omdat we niet beter weten en kennen. Het gevoel te hebben dat we de ander nodig hebben, je alleen maar gefocust bent op je partner en niet meer op jezelf. Dat je niet meer je grenzen bewaakt maar de ander daar continue overheen gaat en je steeds meer verwond raakt en steeds meer een schim wordt van jezelf. Je voelt dat je niet echt gelukkig bent en continue in onrust leeft samen.

Pure liefde kent geen wantrouwen, emotionele manipulatie, continue drama, agressie, vernederingen, bezitterig, jaloezie, angst, onveiligheid en hoef jij jezelf niet hoeft te verstoppen in wie je werkelijk bent of je anders voor te doen om de ander te pleasen zodat er geen ruzie, wrijving en onrust is. Er is dan ruimte dat je mag ZIJN wie je ben en hoef jij niet je emoties te verstoppen. Diep van binnen weet je of de relatie gezond voor je is of niet. Het is heel moeilijk om ernaar te kijken, naar de patronen van je relatie omdat je van die ander houdt maar je dient met liefde en respect. De grootste uitdaging in dit is, wees eerlijk naar jezelf en wat jouw rol ook is in deze destructieve relatie ook in stand houdt. Een goede relatie met jezelf is dat je het waard bent om een goede relatie te hebben en dat je op jezelf kan vertrouwen.

Aantal kenmerken of je in een toxic, giftige ongezonde relatie zit:

 • Misbruik fysiek en of emotionele misbruik in je relatie is een ongezonde relatie waar je aan onderdoor gaat. Er is sprak van veel (passief) agressie in je relatie.
 • Jaloezie, we kunnen allemaal wel eens een beetje jaloers zijn maar als het erge jaloezie is, is dat een teken dat de relatie niet goed zit in het vertrouwen naar elkaar. Als je partner continue wilt weten waar je bent en met wie, is er geen stabiel vertrouwen in de relatie.
 • Controlerenals de persoon alles wil forceren die elk moment wil weten hoe de relatie er nu voor staat en of je wel ervoor wilt gaan. Je moet je constant bewijzen naar je partner
 • Manipulerenals je partner, hoe subtiel ook, jouw gedrag en emoties manipuleert omdat het haar/hem beter uitkomt en jou in controle heeft. Dat jij je emotioneel continue moet aanpassen. Als de partner jou probeert te vormen op een andere manier dan dat het bij jou past of wenst karakteristieken van de ander te veranderen is dat een serieuze rode vlag dat de relatie toxic is.
 • Je durft jezelf niet te zijn. Je past je gedrag aan zodat je partner jou niet veroordeelt, je vernedert of boos wordt. Dat je alleen maar kritiek krijgt. Je voelt alleen maar minachting en laat het je waardeloos voelen. Alles draait om jouw partner en je bent zelf gestagneerd geraakt dat je niet meer de dingen doet die je deed voor je relatie in waar jij blij van werd bijvoorbeeld hobby’s of een uitje met je vrienden.
 • Je zorgt alleen maar voor dat je partner gelukkig is en niet voor jezelf hierin.
 • Je partner heeft continue de regie in jullie relatie, hij/zij bepaalt altijd alles in hoe het gaat.
 • Je kan moeilijk jouw gevoelens communiceren. Als je dat doet word je vernedert, belachelijk gemaakt, niet serieus genomen of afgewezen. Of als je iets deelt waarin je aangeeft waar je tegen aanloopt is het altijd jouw eigen schuld en je partner neemt nooit zijn of haar verantwoordelijkheid erin waarin eigen tekortkomingen nooit worden erkend. In een goede relatie wordt er veel gesproken met elkaar, luister je naar elkaars gevoelens en respecteer je elkaar grenzen en wordt het belangrijk gevonden hoe het met je gaat.
 • Je bent geïsoleerd van je familie en vrienden omdat alles om je partner draait.
 • Je voelt je opgelucht als je partner het huis verlaat. Groot verschil dat je stress afneemt en je eindelijk ruimte voelt voor jezelf.
 • Alles in de relatie met je partner is een strijd, drama, ruzie en zijn jullie meer tegenstanders dan medestanders in steun, liefde en begrip naar elkaar.
 • Je krijgt altijd de schuldvan zijn/haar problemen en wordt altijd een schuldgevoel bij jou aangepraat.
 • Er zijn weinig tot geen gezamenlijke plannen
 • Je bent gewoon niet gelukkig
 • Je bent mentaal uitgeput en emotioneel een wrak.
 • Je leeft continue in angst
 • Er is meer ruzie, strijd en drama dat dan jullie lachen, ontspannen zijn en samen genieten
 • Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van je partner waardoor je denkt dat je partner niet meer zonder jou kunt en niet in staat is zijn eigen leven te leiden dan zit je in ongelijkwaardige relatie en hou je de ander klein en maak jezelf groot en leert de ander nooit zijn eigen problemen aan te pakken. Het lijkt heel liefdevol maar dat is het codependent. Je houdt jezelf en de ander gevangen in een ongelijkwaardige relatie.
 • Je hebt sinds de relatie fysieke klachten. Je bent enorm vermoeid, omdat onzekerheid, verwarring en stress je uitputten. Je kan huiduitslag, maag-of darmklachten, gejaagde ademhaling, slecht slapen, eetstoornissen en dergelijke symptomen krijgen en dat komt allemaal omdat je onder druk staat in je relatie.

Een gezonde relatie geeft energie, kracht, gelijkwaardigheid, respect en ruimte dat jij mag zijn wie je bent. Daarnaast ondersteunt het ook je persoonlijke ontwikkeling, groei je samen, heb je samen plannen gevuld met veel gezelligheid, harmonie en dat je samen geniet.

Jij mag er zijn en verdient liefde!
Namasté Shanti
Top-paragnosten box 21