Leven met de klok

Leven met de klok.Leven met de klok. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de klok een gigantische opjutter is die ons voortdurend op de vingers tikt?
Begin maar even de dag. We worden bepaald en gedefinieerd in de meeste banen aan de hand van ‘tijd.’ Je vindt het ondertussen wellicht als heel gewoon. tot zelfs normaal.

Je drukt jezelf uit in dat je een baan hebt van ‘negen tot vijf.’ En je trekt de deur achter je dicht om vijf uur. In het andere geval werk je nog wel even door, want er liggen nog enkele dossiers te wachten die dringend de deur uitmoeten. Voor de werkgever. Je bent een voorbeeldige werknemer en je neemt die extra uren er graag bij, want ter compensatie kun je er misschien iets extra aan verdienen, hetzij in geld, in verlof of in waardering. Of in het slechtste geval vind je werkgever dat heel normaal.

Ik verneem hierover heel regelmatig een zeer ontevreden, gefrustreerd gevoel bij van klanten die zich niet gerespecteerd voelen en leeggezogen. Maar werknemers moeten slikken en zwijgen, want het ontslagformulier is snel opgemaakt en jij wordt nog sneller dan gedacht vervangen door iemand die doet wat er van hem of haar wordt verwacht.
Je dag zit dus propvol opdrachten, taken en je voert een race tegen de tijd. Een race tegen de klok. Hoeveel hooi neem jij op je vork? Omdat je ervoor kiest? Omdat je denkt dat het normaal is? Omdat je denkt dat je leven één en al race is?

Na het werk komen ook nog de verplichte bezoeken aan de familie, die verwacht dat je minstens elk weekend je neus laat zien, naast je reeds overvolle drukke agenda. Je kunt je familie toch niet in de steek laten, dus plan je ook het weekend vol met familiebezoekjes.

Omdat het wordt verwacht. Omdat het zo hoort te zijn. Zondagavond zit je uitgeteld op de bank, je kijkt op de klok. Het is alweer zo laat en morgen moet je weer vroeg uit de veren.

De klok. Draag jij een horloge om je arm, of hangt er een klok aan je nek? Heb je al eens gevoeld hoe die klok tikt en hoe je hart tikt? Is je hart afgestemd op het tikken van de externe klok? Lukt het je überhaupt nog om het tikken van je hart te voelen?
Ben jij iemand die de dagen volpropt of durf je ook gaten te creëren in jouw dag? Wat ervaar je als je daar die gaten creëert? Leegte? Verveling? Onrust? Of nog iets anders?

Je hebt me geen tijd te hebben om iets fijn voor jezelf te doen. Je hebt geen tijd om even rustig door het raam te kijken. Maar je hebt wel tijd om hele avonden voor de televisie te zitten?
Alles is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken.
Het gevoel van niet genoeg tijd te hebben wordt vooral veroorzaakt door het leven als een slaaf van alles waaraan we ongemerkt onbewust voorbijgaan.

We zouden eigenlijk af moeten van de uitdrukking ‘vrije tijd’, want die impliceert precies het tegendeel, ‘slaventijd.’
Tijd is in wezen gratis en vrij en impliceert in de diepste essentie: ‘alle tijd.’
Ontwaken is dus veel en veel meer dan wat we binnen het beperkte bewustzijn voor waarheid aannemen.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49