Liefde, seks en de dood

Liefde, seks en de dood.Liefde, seks en de dood. De angst voor de dood creëert bij heel wat mensen angst om te slapen en angst voor liefde. Hoe is die angst niet verbonden met angst voor liefde? Overgave. Angst om zich over te geven aan het leven, angst voor de dood.

De liefde is verbonden met de angst voor de dood. Door je over te geven in de liefde ga je erin dood. De reden waarom mensen bang zijn voor liefde. Er wordt over de liefde gepraat, er wordt over gefantaseerd, er worden allerlei voorstellingen van gemaakt.

Liefde wordt vaak gemanipuleerd naar de voorstellingen die iedereen erover heeft. Liefde moet voldoen aan een beeld, een ideaal, een concept en voldoet het niet aan het beeld of het ideaal dan wordt toch nog gepoogd om het beeld te laten samenvallen.

Hoe kunnen we liefhebben? In elk geval niet door te manipuleren, het heft in handen te houden, zodat het knopje aan en uit kan geschakeld worden. Op een bepaalde manier blijft men graag meester van de liefde en over een geliefde. En daar zitten de valkuilen. Niemand kan liefde in bezit krijgen, want liefde bezit jou en niet omgekeerd.

Mensen die verliefd zijn, zien er altijd jonger uit, stralend, voelen zich energiek. Je gaat naar de oorspronkelijke energiebron waar hergeboorte mogelijk is.
Je raakt alleen de onsterfelijke diepste kern aan wanneer je tot sterven bereid bent en dat is de paradox.
Klamp je je vast aan de oppervlakte en ben je bang om los te laten, dan blijf je aan de oppervlakte en die oppervlakte is het lichaam.
Mensen die bang zijn voor liefde, zijn niet bang voor seks. Liefde is ‘gevaarlijk’, seks is dat niet. Seks laat zich manipuleren. Seks kan een techniek worden, maar liefde kan nooit een techniek worden.
Bij seks probeer je misschien het heft in handen te houden, en dan is seks niet van nut om het ultieme te bereiken.

Het gaat dan tot een bepaald punt en krijg je een terugval, omdat hierbij ook een vorm van loslaten nodig is. Daarin ligt de oorzaak waarom het orgasme steeds moeilijker wordt. Kinderen verwekken, zaadlozing is geen orgasme. Orgasme is de betrokkenheid van het totale lichaam, mind en ziel. Je vibreert met allemaal tegelijk, je gehele wezen vibreert van kop tot teen. Je laat alles los, je hebt er geen beheersing over, het bestaan heeft bezit van je genomen en je weet niet meer wie je bent. Dat is het totale loslaten en overgave. Het is als de dood, het sterven.

Bij seks laat je tot op een punt los, maar je laat het niet totaal toe. Als je totaliteit zou toelaten, zou het ego niet bestaan en dat is het probleem. Je bent bang voor de dood, omdat het leven niet totaal wordt geleefd.

Als je wilt leven, laat dan ook de dood toe. Het is als het hebben van twee vleugels: het is een proces. Op de dag van je geboorte begon je te sterven. Het is niet: het leven hier en de dood daar. Nu het leven en dan de dood. Ze zijn onafscheidelijk, ze zijn samen. Het is een proces; je ademt in en dat is het leven en je ademt uit en dat is de dood. Je staat ’s morgens op, dat is het leven en ’s avonds ga je slapen, dat is de dood. Het is een onophoudelijk proces. Op elk moment is het er gewoon. Als je de dood vermijdt, vermijd je het leven.

Wanneer je eenmaal inziet dat het leven de dood inhoudt, dat elke daad van in leven zijn ook een daad van sterven is, dan ervaar je het totale leven. Totale liefde.

Warme hartegroet
Mieke Box 45