Medeleven met jezelf

Medeleven met jezelfMedeleven met jezelf. We slagen er gemakkelijker in mee te leven met anderen. Meeleven helpt ons de ander te begrijpen en met een beetje geluk kunnen we helpen en er zelf nog iets van leren. Het geeft een gevoel van verbondenheid en dat voelt heel fijn.
En nu kijken we even naar onszelf. Kun jij ook meeleven met jezelf, want als je kunt meeleven met de ander, moet je dat toch ook met jezelf kunnen, want je bent ook een mens.
Dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn. Maar hoe kunnen we meeleven met anderen als het ons moeite kost medeleven met onszelf te hebben. Dat zou dan anders zijn en hierbij bedenken we redenen om het niet te hebben.
Onbaatzuchtige liefde is er voor iedereen, net zoals de zon voor iedereen schijnt.
Hoe moeilijk is het om onszelf te vergeven en gaan we gebukt onder schuldgevoelens? Schuldgevoelens voor gemiste kansen, een verbroken relatie enzovoort.
Schuldgevoelens en hoe ervan loskomen. Voor hen die hiermee te kampen hebben is de enige weg zelfliefde en zelfmedeleven te ontwikkelen.
Er zijn zoveel redenen waarom we het als heel moeilijk kunnen ervaren om meelevend met onszelf om te gaan. En schuldgevoelens zijn een van die redenen, overtuigingen die vaak tijdens de kindertijd ingeprent werden.
We kunnen ons leren omarmen als een goede vriend(in), tegen onszelf zeggen dat we waardevol zijn. Ook al maken we fouten, kunnen we ons vergissen. We zijn waardevol omdat we een mens zijn en omdat we unieke authentieke wezens zijn.
Zelfmedelijden beoefen je niet op een kussentje. In je dagelijkse leven zijn er voortdurend momenten waarop je meelevende gedachten tot jezelf kunt richten.
Draag in je rugzak enkel je hart mee en kieper alle belastende gedachten en overtuigingen eruit. Hartelijk zijn tegenover jezelf is even belangrijk en is voedsel voor je ziel.
Warme hartegroet
Mieke