Met aandacht aanwezig Zijn

Met aandacht aanwezig Zijn. Een consult van enige tijd geleden met een drukbezette zakenman, leidde me naar dit blog. Een simpel blog, maar we weten dat hoe eenvoudiger de inhoud is, hoe moeilijker de praktijk.

Niettemin was de hele kwestie dat deze man met enkele projecten gestart was, daarbij ’s avonds nog zakelijke bezoeken aflegde, regelmatig uit lunchen ging met businesspartners én thuis een steeds meer verdrietige vrouw aantrof. De kinderen zag hij doordeweeks niet, want die lagen al in bed.

Hij voelde zich helemaal opgesoupeerd, versnipperd én begon afspraken te vergeten. Toch rende hij van dag in dag uit van het een naar het ander. Met enige angst en bezorgdheid vroeg hij me of hij afstevende op een burn-out.

Luisterend naar de bijkomende klachten en symptomen rende hij regelrecht naar een ernstige bijnier-uitputting; de alarmbelletjes waren al een tijdje aan het rinkelen en niet zo een klein beetje. Het is nooit de bedoeling om angst te creëren bij mensen, maar hetgeen mensen vaak zelf al aanvoelen, is meestal voldoende om het roer om te gooien. Niet iedereen gooit het roer om, maar sommigen staan er zo dichtbij dat ze het wel doen.

De te verwachten vraag luidde dan of hij het ging redden, of hij toch zijn deadlines zou halen, of hij toch kon ‘verder rennen’. Om een lang verhaal in te binden, zag deze man in dat het niet de essentie was, dan wel: ‘hoe kan ik het anders aanpakken’. En daarin kon ik hem wel enkele krachtige handvatten aanreiken, al kwam er wel af en toe een ‘ja, maar’, uit zijn mond. Angst onttrekt heel veel energie en put de nieren en bijnieren uit. Veel mensen weten niet dat zware vermoeidheid aan een chronische bijnieruitputting te wijten is en die ontstaat niet zomaar.
Wat ik de man meegaf aan tips was heel eenvoudig, zo eenvoudig dat hij vertwijfeld vroeg of dit alles was. Soms denken mensen dat ze allerlei houdingen en ingewikkelde oefeningen moeten doen, hoe moeilijker en ingewikkelder, hoe beter. Helemaal niet.
Je kunt, ondanks dat je een drukke agenda hebt, met aandacht en rust focussen in drie stappen. En focussen doe je in het hier en nu. Dat is meteen het moeilijkste deel, omdat we in de meeste gevallen al naar het eindpunt toe rennen; de toekomst, het afgewerkt product, het resultaat.

Stap 1: stel jezelf bewust de vraag wat je NU aan het doen bent. Deze vraag helpt je om gedachten te verzamelen en je op het huidige moment te concentreren.
Stap 2: beantwoord de vraag heel eenvoudig en rationeel en zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ’Ik lees nu het draaiboek van dit project‘. Deze stap helpt je om je bewuster van jezelf te worden bij het lezen van het draaiboek.
Stap 3: gebruik een eenvoudige formule. ‘Wanneer ik het draaiboek van dit project lees, dan focus ik me volledig op dit project.’ Met dit voorbeeld betekent dit concreet dat je je concentreert op het lezen van dit draaiboek en op niets anders. Met deze stap maak je je ervan bewust dat het niet nodig is iets anders te doen dan het draaiboek door te nemen. Op deze manier train je zelf je aandachtigheid en ontwikkel je tegelijkertijd innerlijke rust.

Het is een flinke uitdaging om volledig in het hier en nu op te gaan. Zelfs met een druk agenda kun je slechts het een na het ander afwerken. Multitasken blijkt hooggewaardeerd te worden in ondernemingen, maar of het bijdraagt aan je algemeen welzijnsgevoel is de vraag.

Je kunt het wel willen veranderen, alleen door het te denken en te verlangen, blijft het toch maar bij een gedachte. Slechts drie stappen.

Inspirerende groet
Mieke Box 49