Nadenken over zuiverheid

Nadenken over zuiverheidNadenken over zuiverheid. Heb je er zelf al eens bij stilgestaan hoe grillig gedachten kunnen zijn? Wat we denken heeft een invloed op onze persoonlijkheid. Stel dat je overwegend nadenkt over schoonheid, dan is het heel natuurlijk dat het ook je persoonlijkheid verfraait. Als je overwegend over het bestaan, het goddelijke nadenkt, dan is het natuurlijk dat je leven vervuld raakt van het goddelijke. Mocht je overwegend nadenken over de waarheid, is het natuurlijk dat waarheid een deel van je wordt.

Waar gaan jouw gedachten overwegend naartoe en welke gedachten nemen je mind in beslag?
Over het algemeen wordt onze mind in beslag genomen door geld, seks of macht.

Vele jaren geleden was er in China een koning. Op een dag ging hij naar de grens van zijn koninkrijk die bij de oceaan was. Hij liet zich door zijn belangrijkste minister vergezellen. Beiden stonden op de top van een berg naar de oceaan te kijken die zich mijlenver uitstrekte.
Er was een komen en gaan van vele schepen, en de koning vroeg de minister: ‘Hoeveel schepen lopen er binnen en hoeveel zeilen er uit?’
De minister antwoordde: ‘ Heer, om je de waarheid te zeggen, er lopen slechts drie schepen binnen en er gaan er slechts drie weg.’ De koning zei: ‘Drie? Er zijn daar aardig wat schepen, ziet u die dan niet?’
De minister antwoordde: ‘Ik heb maar drie schepen gezien: een geldschip, een seksschip en een machtsschip. We brengen ons hele leven door met het rondzwalken op deze drie schepen.’

Dit zijn de schepen die ons in ballingschap houden en door het zeer laag bewustzijn op aarde, wordt het niet gezien. Onze gedachten kunnen nooit zuiver zijn, al zouden we beweren dat we zuivere gedachten hebben. Zuiverheid in gedachten betekent in een voortdurende staat van schoonheid, waarheid en goedheid. Schoonheid ervaren we op aarde en zeker in het Westen in een idee, een beeld. Kijk eens wat een schoon kind, kijk eens wat een schoon figuur. In die gedachte zit al een andere gedachte die de schoonheid niet ziet van een kind dat in het beeld een lelijk kind zou zijn, of iemand een slecht, dik, lelijk figuur heeft.

Waarheid zou zijn dat we op een zuivere manier het leven kunnen waarnemen, onberispelijk en zorgvuldig zouden communiceren. Goedheid is eerder een manier om afhankelijkheid te creëren of een positief imago neer te zetten. ‘ Kijk is wat een goed persoon ik ben, ik doneer maandelijks aan slachtoffers. Kijk eens wat een goed mens, hij is de goedheid zelve, te goed om op deze aardbol rond te lopen.’
Waarheid, schoonheid en goedheid zijn een staat van zijn, zonder de behoefte aan meer te zijn dan wat het is. Alles wat ‘onzuiver’ is, zien we weerspiegeld en stroomt naar buiten. Alles wat ‘zuiver’ is, stroomt naar binnen.
Als we eerlijk met onszelf zijn, zullen we vaak het gevoel hebben niet te weten wat waarheid is en toch denken we de waarheid te kennen en naar onze waarheid te leven. Misschien herken je bij jezelf dat je niet eens weet wat goedheid is. Het is mogelijk dat je misschien niet tot beslissen in staat bent, maar dan heb je er tenminste over nagedacht, moeite voor gedaan erover na te denken.

Stop eens een ogenblik voor elke gedachte, elk woord en elke handeling. Wat vertelt het je? Wat zal er gebeuren als gevolg daarvan? Voor een zoeker, waar ik mezelf in herken, is het belangrijk op deze manier te denken.
Observeren op welke centrale punt je gedachten gefocust zijn. Je zou wel eens versteld kunnen staan te horen dat als er van de drie aspecten waarheid, goedheid en schoonheid, ook maar eentje actief in je is, de overige twee als automatisch actief worden. Hoe bewuster we waarnemen, hoe dichter we komen bij onze Ziel. Onze Ziel is puur en zuiver, is schoon, goed en waarachtig.

Warme hartegroet
Mieke Box 49