Namasté

NamastéNamasté, een woord dat voor velen gekend is. Woorden, zoals we weten, kunnen als een gewoonte worden gebruikt. Ik zou evengoed, ‘goedemorgen’ kunnen zeggen. Namasté zeggen we niet zomaar tegen iedereen. Ik kan me niet voorstellen dat ik straks iemand zomaar op straat begroet met ‘Namasté’.

Gek eigenlijk, want het zijn toch maar gedachten die me zouden tegenhouden. Maar het is in de gewone omgangsvorm met gewone mensen vreemd. En als we vreemd aangekeken worden, is niet waar ik en jij niet op zitten te wachten. Het is weer zoiets ‘spiritueel’ en dus ‘zweverig’.

Namasté betekent: ‘Ik groet het goddelijke in jou’. Einstein schreef Ghandi een brief en vroeg hem wat dit betekende. En Ghandi antwoordde: ‘Ik eer de plek in jou van licht, liefde, waarheid, vrede en wijsheid’.

Kun je je eens voorstellen wat voor een invloed dit woord kan hebben op de wereld als je elke dag elke persoon die je ontmoet, zou aankijken en zeggen: ‘ik groet het goddelijke in jou. Ik groet wat jij het beste kunt. Ik groet jouw talenten en jouw gaven. Ik groet jouw uniciteit en authenticiteit’.

Namasté is een helder teken om te laten blijken dat je ongewapend bent, dat je geen kwaad in de zin hebt. Het is zoveel meer dan een teken van ‘vrede’.

Elk persoon is authentiek, uniek, bijzonder. Het is in de doorsneewereld van het conformisme dat we het zicht verliezen op onze uniciteit en op de uniciteit van iedereen die we ontmoeten.

Hoe vaak herkennen we dat we werkelijk uniek zijn? Doen we onze talenten af als ‘acht, het is toch maar gewoon. Niets bijzonders’.

Hoe vaak verdringen we onze gaven en talenten, onze groei, terwijl dit juist de dingen zijn die onze bijdrage waardevol maken?
Kun je je voorstellen dat je in plaats van ‘hoi, hallo, hé’, elkaar groet met ‘Namasté’?

Namasté wordt verbonden met Yoga en voor Yogabeoefenaars wordt deze respectvolle begroeting op een unieke en buigende manier uitgevoerd, de handpalmen tegen elkaar gedrukt, waarbij de handen naar het hart worden gebracht.

Misschien toch overwegen om ‘hoi, hallo, hé, hoe gaat het ermee’, te vervangen door ‘Namasté’?

Namasté
Mieke Box 49