Pijn vermijden

Pijn vermijden. Je moet wel een masochist zijn om de pijn niet te vermijden. Waarom zou jij jezelf kwellen, dus maak maar snel een omweg, weg van pijn.

Inderdaad is dat de boodschap die we sinds hoelang hebben meegekregen en nog steeds actueel is? Het leven moet elke dag een feestje zijn, de slingers moet je er zelf ophangen. Dagelijks lees ik dit soort oppeppers en dagelijks leggen mensen hun ziel bloot die soms jaren geprobeerd hebben een feestje te maken van hun leven, slingers ophingen en nu totaal verrast en geconfronteerd met heel veel oud zeer.

De slingers hangen er al heel lang verkleurd en verkreukeld bij, van een feestje is er geen sprake meer achter de vier muren. De attributen die het feestje in stand hielden verdwijnen één voor één. Wezenloos staren ze voor zich uit, verdoofd, verslagen en vertwijfeld vertellen sommigen heel eerlijk hoe ze zich werkelijk voelen.

Het is menselijk om te streven naar ervaringen die ons genot, plezier en vreugde geven. Het nadeel van dit soms wel obsessieve verlangen is dat we door pijnlijke situaties en gevoelens niet de kans kunnen nemen om bewuster met het leven om te gaan. De neiging om pijn te vermijden is een van de ingewikkeldste remmingen voor verandering.

Om onze valkuilen te veranderen moeten we echt bereid zijn de pijnlijke herinneringen naar boven te halen die gevoelens als verdriet, angst, schuld en schaamte er laten zijn. Bereid zijn om situaties tegemoet te treden die we wellicht ons hele leven uit de weg zijn gegaan, uit angst voor afwijzing en vernedering.

We zijn op die manier gedoemd die schadelijke patronen te herhalen, tenzij we deze herinneringen en bedreigende situaties onder ogen zien. Veel mensen stoppen liever alles weg dan deze diepe gevoelens ruimte te geven.

Dit is uiteraard een tipje van de sluier, maar het is alleszins de moeite waard niets onder het tapijt te blijven wegmoffelen. Alles waar je niet aan doodgaat, maakt je sterker. Een citaat dat ik voor even in de blog gebruik, omdat iedereen deze uitdrukking wel kent.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49