Problemen op de werkvloer? Naast vele relatie- en liefdesvragen, zijn er ook wel zeer regelmatig vragen rond conflicten op het werk. Het hoofdthema hierbij is communicatie op de werkvloer.
Daarnaast is het thema concurrentie onder collega’s een issue die heel ver kan reiken. Pesterijen, roddels seksuele intimidatie, discriminatie op de werkvloer zijn helaas een zeer droevige realiteit.
Hoe ideaal arbeidsattitudes ook worden voorgesteld, de realiteit is wel even wat anders bij ervaring.
Niet te vergeten de persoonlijke issues die iedereen meeneemt in zijn of haar rugzak waardoor een fijne samenwerking behoorlijk belast kan worden.
Hoe wordt een solide basis opgebouwd in werkrelaties, vereist natuurlijk een behoorlijke portie aan zelfinzicht. Je eigen sterktes en zwaktes, gevoeligheden, eigen-aardigheden kennen enerzijds en openstaan voor wie je collega’s zijn, ook elk met hun eigen sterktes, zwaktes, gevoeligheden en eigen-aardigheden.
In sommige bedrijven in België worden vaker teams samengesteld op basis van de nood aan diversiteit en complementariteit. Waar je in ‘oude’ bedrijven soms in een team twee ‘baasjes’ ziet, daar komt vaak strijd uit voort. Zeker als die twee baasjes niet bereid zijn om samen te werken en elkaar te inspireren vanuit hun sterktes.
Een van de meest interessantste ‘tests’ vind ik persoonlijk de Meyers Briggs Personality Test. Niet om jezelf of collega’s in een ‘hokje’ te stoppen, maar je krijgt een heel diepgaand inzicht in jezelf. Er zijn 16 persoonlijkheidstypes en bij één van deze types zul je je zeker kunnen herkennen.
Diversiteit is niets nieuw, en toch zitten er toch nog heel wat haken en ogen in het realiseren ervan.
Conflicten op de werkvloer ontstaan overwegend doordat men meestal niet op de hoogte is van eigen communicatiestijl. De idee opperen dat men zegt wat men denkt en de ander moet het maar accepteren is niet bevorderlijk voor een fijne samenwerking. Conflicten kunnen zelfs positief zijn en hoeven niet als een drama of vreselijk te worden gezien. Als jij weet dat je conflictvermijdend bent, dan zul je elk conflict als een drama of erg ervaren. Als jij weet dat je een agressieve communicatiestijl hebt die geen rekening houdt met anderen, dan is de kans groot dat je op er een dag wordt uitgeknikkerd. Je kunt dan wel denken dat je gelijk hebt, maar deze stijl draagt niet bij tot een win-win situatie. En uiteindelijk zul jij toch de onderspit delven.
Bij een goede conflictoplossing wordt iedereen uitgenodigd om naar de perspectieven van anderen te luisteren en niet meteen afketsen als waardeloos.
Als werknemers op een constructieve manier met conflicten omgaan, praten ze op een directe manier over de onderwerpen die hen dwars zitten, houden ze respect voor elkaar. En dit gedrag kan iedereen ontwikkelen, want dit vergemakkelijkt de communicatie.
Open communicatie bouwt gezonde relaties op die de vriendschap stimuleren. Is dat niet fijner dan op gespannen voet samen te werken, waarbij iedereen op zijn tellen moet letten? Kun je je voorstellen welke impact deze gespannen energie teweegbrengt op een werkplek? Je brengt notabene veel meer tijd door op de werkplek dan thuis.
Wanneer je op een constructieve manier met conflicten omgaat, richt je je in de eerste plaats op het bereiken van oplossingen. Door je te richten op samenwerking, in plaats van een schuldige aan te wijzen, zorg je dat een situatie beter gaat werken dan eerst het geval was. Wanneer mensen op dezelfde golflengte zitten en zicht richten op het werken, heeft dit vaak verbeteringen en een verhoogde productiviteit en veel meer voldoening tot gevolg.
Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49