Reflectieblog Focus Focus Focus

Reflectieblog Focus Focus FocusReflectieblog Focus Focus Focus.  Daar ga ik weer met een woord dat er zo goed ingebeiteld zit. We moeten onze focus houden, gefocust blijven, de focus niet verliezen.

Terwijl ik op het woord focus invoel, zindert er iets al een hele tijd in mijn hele wezen na. Tot voor kort kon ik dat diepere gevoel, de diepere laag niet echt pakken. Ik weet dat het wel duidelijker wordt als het in mijn hoofd rustiger wordt.
Het woord ‘focus’ heeft zeer veel betekenissen. Focus zoals het wordt gebruikt is een modewoord voor aandacht, scherp stellen, doelgerichtheid. Daarnaast heb ik nog 16 andere betekenissen gevonden.
De term focus werd in 1604 voor het eerst gebruikt door de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630) in de meetkundige betekenis ‘uitgangspunt van de voerstralen in ‘kegelsneden’, die duidelijk een abstrahering is van het concretere ‘brandpunt van een lens of een spiegel’.
In gesprekken beluister ik met open oren en voelsprieten minstens 1 keer het woord focus. Ik neem de energie waar waarin het woord wordt gebruikt. De energie neem ik als als streng en gebiedend waar. Het komt zelf een tikkeltje dwangmatig naar binnen. Je moet je focus houden, want als je de controle over je focus verliest, wat zou er dan kunnen gebeuren?
Waarover ik verder waarneem in gesprekken is dat de focus ook verlegd wordt van het eigen leven naar het leven van de ander. In de onderstroom van het woord focus neem ik ‘controle’ waar. Het verleggen van de focus op eigen gevoelens, emoties naar wat de ander voelt en zelfs denkt.

In het onderwijs wordt nog steeds het minder hype woord ‘concentreren’ gebruikt. Kunnen kinderen zich niet volgens de normen concentreren, dan is dat een serieus probleem dat opgelost wordt met een pilletje tegen ADHD en andere veronderstelde afwijkingen. Hoe kunnen kinderen onder verdoving focussen met een pilletje tegen?
Mijn vraag is bij al het bijna dwangmatige focussen of dit wel bijdraagt aan een natuurlijke manier van leven, zoals het werkelijk is bedoeld? Focus is een zeer mentale activiteit. We zijn eigenlijk wandelende gefocuste hoofden. Zijn we nog in staat om onze creatieve wilde en ongeremde energie te laten stromen?
Focus, een wederom ingevoegd programma dat het leven waarin we denken vrij te zijn, onder controle houdt?
Uiteraard is het belangrijk bij het uitvoeren van een opdracht ons hoofd erbij te houden, onze zintuigen te gebruiken in het aardse leven.
Het voelt alsof zelfs heel fijne, leuke dingen onder controle staan van ‘focus, focus, focus.’ Dus eigenlijk de omgekeerde wereld.

Spontane hartegroet
Mieke