Reflectieblog Is het hart een centrum?

Reflectieblog Is het hart een centrumReflectieblog Is het hart een centrum?. Ik voel dieper in op het hart als centrum, waarvan ik ervaar dat dit bij de oude spirituele wereld hoort. Als er jou verteld of gevraagd wordt om in je centrum te komen, je centrum te staan. Over welke specifiek centrum heeft iemand het? Is het hart een centrum?

Als we ervaren dat al onze centra die omschreven worden als chakra’s, in balans zijn ervaren we eenheid. Die eenheid is het hart. Bijvoorbeeld gebruikt Gurdjieff het woord hart als het centrum van gevoel en emotie.

In wezen heeft het hart niets te maken met emotionaliteit of gevoelens. Ook al wordt in alle kunstvormen het hart vertolkt vanuit emoties en gevoelens. Het hart is een Zijns-toestand in evenwicht.

Ik stel me ook de vraag op basis van hetgeen ik lees rond het kristalliseren van al je centra. Wat moet er gekristalliseerd worden? Is het dan niet het gekristalliseerde ego?
Als we in eenheid ZIJN, wat valt er nog te kristalliseren?

In het hart betekent gewoonweg in harmonie. Als je harmonie bent, ben je IN je hart. Als je niet in harmonie bent, ben je niet in je hart, maar ben je in je hoofd. Het hoofd leeft in het verleden of naar de toekomst. De enige plek waar we Zijn in het NU is in het HART.
We kunnen bij onszelf ervaren waar we Zijn en waarnemen. Herken je bij jezelf dat je meer in je hoofd ‘leeft’ en ervaart dat je een wandelend hoofd bent geworden? Je hebt je vereenzelvigd met zeer veel overtuigingen die je hebt verinnerlijkt als ‘normaal.’

Doordat we overwegend vanuit ons hoofd leven, lijkt er mij geen snelwegroute te zijn naar de ervaring van harmonie, van eenheid. Het hart. Mochten we in een voortdurende staat van eenheid ZIJN, dan zou er geen vasthouden aan het verleden zijn, geen verlangen naar de toekomst, maar in de ervaring van het NU in volkomen eenheid in het hart ZIJN.

En voor zover heb ik nog niemand getroffen die in die totale EENHEID IS.
Van het hoofd naar het hart en in de weg alles wat we ooit hebben geleerd achter ons laten, zonder in de ban te zijn van de toekomst, voelt in dit moment vredig.

Inspirerende hartegroet
Mieke