Reflectieblog Omgaan met onzekerheid

Reflectieblog Omgaan met onzekerheidReflectieblog, Omgaan met onzekerheid. Niemand ervaart het als prettig om onzekerheid te ervaren en toch is dit de enige zekerheid die we als menselijk wezen ervaren. Zonder uitzondering zoeken we allen op een of andere manier naar bevestiging dat het oké is. Er kan je wel gezegd worden niet onzeker te zijn, en toch blijken die woorden niet te werken. Aanvaarden en begrijpen dat het leven onzekerheid IS.

Hoe meer naar zekerheid gestreefd wordt, hoe krampachtiger het leven wordt. Het leven speelt zich altijd af op het scherp van de snede. Het idee v. an zeker te moeten zijn houdt in dat je voortdurend alert moet zijn. Dit geeft enorme spanningen; herken je dit soms of vaker bij jezelf?

Onzekerheid wordt verder gevoed en gecultiveerd door de vele systemen waarin we leven. Kijk eens naar de hoeveelheid aan verzekeringen waarbij jij aangesloten bent. Eén verzekering kan je niet worden gegeven niet en dat is de verzekering tegen de aardse dood. En toch betalen we gigantisch hoge bedragen aan verzekeringen. Voel jij je echt zeker en veilig, ondanks de systemen die zekerheid pretenderen?

Wat moet je zelf niet allemaal ondernemen om toch maar te kunnen genieten van die systemen? Dit even terzijde.

Kijk eens naar de natuur. De vogels leven, de bomen leven, de dieren leven. Ze weten niets van verzekeringen, ze weten niets van veiligheid. Ze houden zich hier niet mee bezig en daarom kunnen vogels elke ochtend hun vrolijkste deuntje zingen.
En jij? Hoe ontwaak jij ’s morgens? Zing jij elke morgen als je ontwaakt? Soms wel, soms niet en waarom niet? Je wordt wakker met de gedachten dat het vandaag misschien weer zo een moeilijke dag wordt. Je weet het niet zeker en niemand kan je die zekerheid geven.

We kunnen maar beter op een andere manier met de onzekerheden van het aardse leven omgaan. Je zorgen maken over dingen die nog niet aan de orde zijn heeft geen zin. Het remt je volledig af om hier en nu te genieten van de dingen die voedend zijn voor je ziel.

Tot slot: zekerheid en veiligheid is nergens te koop. Je hoeft je niet langer bezig te houden met toen en later. Toen is voorbij en later is er niet. De enige realiteit is NU.

Warme hartegroet
Mieke