Reflectieblog Verandering of transformatie?

Reflectieblog Reflectieblog Verandering of transformatie? Velen praten over transformatie en tegelijk is het een algemene term die inhoudelijk wat vaag is. Anderen praten over verandering. Is veranderen hetzelfde als transformeren?

Verandering duidt een verschuiving aan van de vorm bijvoorbeeld je slaat een vaas in stukken kapot. Het is een ééndimenisonele verandering. Transformatie is een tweedimensionele verandering, het veranderen op het allerdiepste level en de vraag is of we hiervoor echt klaar zijn.

Zijn we bereid om alles wat om diepgaande transformatie vraagt, op te geven? Houden we nog een achterpoortje open om ergens op terug te kunnen vallen? Vandaar ook de vele ‘ja, maar’ antwoorden op die essentiële vraag.

Uit de astrologie weten we dat Pluto diepgaande transformatie, dood en wedergeboorte weerspiegelt. Velen herkennen dat gevoel ‘het is nu of nooit.’ En dat gevoel kan zich uitrollen over meerdere levensvlakken. Het moeilijkste van het hele transformatiegebeuren is werkelijk tot op de bodem vastgeroeste gedragspatronen en daaraan verbonden overtuigingen en overlevingsmechanismen te doorbreken.

Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat het genoeg is geweest, je neemt je voor die thema’s die je afremmen in je leven aan te pakken, je hebt er schoon genoeg van. Je hebt genoeg geleden, genoeg pijn en verdriet gehad. En toch merk je gedragsmatig dat je nog vasthoudt aan lijden, aan pijn, aan verdriet.

Transformatieprocessen verlopen helemaal niet zoals het gemakkelijk wordt voorgesteld, omdat ik waarneem dat er enerzijds wel de wil is en anderzijds er heel wat diepe lagen geraakt en ontmanteld dienen te worden.

Door te blijven vasthouden, lopen we keer op keer tegen dezelfde situaties aan, al roepen we nog zo hard dat het nu echt genoeg is geweest. Het doorbreken van geconditioneerde gedragspatronen en emoties die je al zoveel jaren in een onveranderende levenssituatie gevangen houden, creëert het werkelijke transformatieproces.

Mensen die hier helemaal doorheen gaan, delen mee dat ze niet meer dezelfde persoon zijn, ze zijn veranderd. Ze nemen de verantwoordelijkheid op voor hun leven, nemen zelf beslissingen, maken zelf keuzes en laten zich niet langer mee meeslepen in het massa-denken of de verwachtingen van anderen.

In dat proces kan heel wat pijn worden ervaren en ook dat kan zeer dubbel aanvoelen. Enerzijds kun je op persoonlijk vlak ervaren door een hel te gaan en op zielsniveau ervaar je dat dit het beste is wat je ooit kon overkomen.

Het kan voor sommige mensen veel meer moeite kosten om op bepaalde levensvlakken iets te veranderen, waardoor een hele reeks van pijnlijke gebeurtenissen uiteindelijk kan leiden tot het doorbereken van destructieve patronen.

Pluto duwt ons uit onze comfortzone en laat ons voelen dat het NU de tijd is.

Inspirerende hartegroet
Mieke