Reflectieblog Vergelijken

Reflectieblog Vergelijken. Dieren en planten ‘zijn’ vanuit hun essentie wie en wat ze zijn. Wij willen heel graag ‘zijn’ vanuit onze essentie wie we zijn. Het kost ons heel veel moeite om te zijn wie we zijn, te leven vanuit onze ware essentie. De vraag is wat onze ware essentie is.Reflectieblog Vergelijken. Dieren en planten ‘zijn’ vanuit hun essentie wie en wat ze zijn. Wij willen heel graag ‘zijn’ vanuit onze essentie wie we zijn. Het kost ons heel veel moeite om te zijn wie we zijn, te leven vanuit onze ware essentie. De vraag is wat onze ware essentie is.

Wij vergelijken dieren met elkaar, wij vergelijken planten, bloemen met elkaar, wij vergelijk ook als gevolg van onze vergelijkingsdrang mensen met elkaar en met onszelf.
Heeft er jou ooit iemand verteld dat een bamboe mooier is dan een eik of dat een eik meer waard is dan een bamboe? Is de bamboe jaloers op de eik om hij groter is? Omdat zijn bladeren verkleuren in de herfst? Kun jij je voorstellen dat bomen zich met elkaar vergelijken? Een belachelijke gedachte, niet?

Heb jij ooit al op een of andere manier ontdekt dat een kat en een hond zich met elkaar vergelijken en de ene zich beter, sterker, mooier vindt dan de ander?
Wij daarentegen hebben dat daar zeer moeilijk mee, want of we dit nu erkennen of niet, we vergelijken onszelf met anderen en anderen vergelijken zich met ons. Het is geen natuurlijke staat van zijn, want als baby was er geen sprake van onszelf te vergelijken met andere baby’s. Daarentegen doen moeders het wel.

Ach ja, omdat wij mensen toch maar moeilijk dat patroon kunnen doorbreken, kunnen we maar best erkennen dat er altijd wel iemand zal zijn die jij knapper, leuker, slimmer, begaafder vindt en zelfs gelukkiger.

Door je te blijven vergelijken met anderen, ontdek je niet wie jij in essentie bent en die essentie kun je niet vinden in uiterlijkheden. Maakt het jou eigenlijk iets uit om blij met jezelf te zijn?
Door jezelf voortdurend te vergelijken met anderen ontstaat een gevoel van minderwaardigheid en meerderwaardigheid. Je ontleent je ware zelf aan iets dat van buitenaf komt. Voel jij je minder waard omdat je minder geld verdient dan de baas van een bedrijf. Waar heb jij gehoord dat mensen die meer geld verdienen een beter mens zouden zijn dan jij? Je zou het wel handig kunnen vinden, alleen weet je niet of dit jou blijvend het geluk zou garanderen. Want alles went, ook geld.

Voel jij je meer waard omdat je in een koopwoning woont en je buurvrouw in een huurhuis woont? Waar heb jij ooit gehoord dat een koopwoning je tot een beter mens maakt, dan iemand die in een huurhuis woont? Trek jij je neus op naar anderen die er wellicht een heel andere levensvisie op nahouden of trek je conclusies op basis van wat je aan de buitenkant ziet en de essentie van je buurvrouw niet kent.

Kijk eens om je heen, kijk eens naar de natuur. Een grashalm is even nodig als een hoge boom en een kleine struik. Alles is nodig en past perfect in elkaar. Niets of niemand is hoger en niemand is lager, niemand is meerderwaardig en niemand is minderwaardig. Want iedereen is onvergelijkelijk uniek.
Alles en iedereen waarmee we onszelf vergelijken is gecreëerd door de buitenwereld en we zijn ons zeer onbewust gaan vereenzelvigen met alles wat er niets toe doet, om onze ware essentie te ontdekken.

Alles is vergankelijk. Wat we ooit hebben gedacht over wie we dachten te zijn, vervaagt en dan komt die ene vraag: Wie ben ik werkelijk?

Inspirerende hartegroet
Mieke