Reflectieblog Verwachtingen

Reflectieblog VerwachtingenReflectieblog Verwachtingen. Hoelang is het geleden dat je boosheid, teleurstelling ervoer omdat iemand niet aan je verwachtingen voldeed? Wat verwachtte je van die persoon? Wat wilde je dat hij zou doen of zeggen?

Het hebben van hoge verwachtingen in relaties, veroorzaakt frustraties.

Verwachtingen zijn ideaalbeelden die we zelf creëren of die gecreëerd worden vanuit het verleden. De lijst is eindeloos.

Hoe meer verwachtingen we hebben, hoe moeilijker onze relaties worden. Niet alleen voor onszelf maar ook anderen. Als iemand niet voldoet aan onze verwachtingen, reageren we mogelijk boos, verdrietig, teleurgesteld of jaloers. Deze emoties zijn tot op een zekere hoogte menselijk, maar op termijn zijn ze schadelijk voor ons algemeen welzijnsgevoel.

Bovendien zal de ander niet veranderen alleen maar omdat wij hoge verwachtingen hebben of emotioneel reageren, als de ander niet aan de verwachtingen voldoet.

Het volgende kan helpen van een emotionele of verbale reactie over te gaan naar een opmerkzaam en gebalanceerd antwoord:
– Zeg eerst nog even niets. Negatieve reacties zijn olie op het vuur.
– Word je bewust van je ademhaling zonder deze te veranderen. Is je ademhaling diep of oppervlakkig? Snel of langzaam? Als je je ademhaling niet voelt, tel dan de keren dat je uitademt tot tien.

– Let op de sensaties in je lichaam. Voel je de pijn van de verwachting waaraan niet is voldaan in je buik, je schouders of ergens anders?

– Voel of Stel je voor dat je voelt hoe je adem naar dat deel van je lichaam gaat. Voel met vriendelijkheid en mededogen. Adem in het deel van je lichaam en voel wat er gebeurt.

– Doe een stapje terug. Word je bewust van de ruimte tussen jou, de waarnemer en de gedachten en gevoelens die je waarneemt. Let op hoe je er los van staat en er dus vrij van bent. Je schakelt over naar de waarnemersmodus; je doet een stapje terug en bekijkt de situatie van een afstand en in perspectief. Het is niet eenvoudig, maar het loont wel de moeite.

– Indien nodig ga je terug naar deze persoon en praat je nog eens met die persoon, vanuit een wijzere en meer beheerste houding. Praat pas als je kalm bent. Als je praat terwijl je boosheid ervaart, krijg je meestal wel op de korte termijn wel wat je wilt, maar op langere termijn raken mensen van streek.

Iedere relatie, of het nu een partner, een vriend(in), een collega is, is een spiegel die onze eigen wensen, oordelen, verwachtingen en banden toont. Relaties geven ons inzicht in onze eigen innerlijke wereld. Relaties laten ons zien wat er gebeurt, in onszelf en in de ander; met nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en openheid.

Warme hartegroet
Mieke Box 49