Reflectieblog Verwachtingen

Reflectieblog VerwachtingenReflectieblog Verwachtingen. Kunnen we zonder verwachtingen in deze holografische kunstmatige realiteit leven zonder verwachtingen? We kunnen daarnaar verlangen en onder dat verlangen kan ook weer een verwachting loeren.
Hoe we het draaien of keren, of we nu in verzet gaan of niet. Verwachtingen zijn gedachten die met de toekomst te maken hebben.
Alle vragen die we als consulent beluisteren draaien rond verwachtingen. En dit gaat nog veel verder. Verwachten dat een situatie zal verlopen zoals men het in het hoofd heeft bedacht. Meestal verloopt een situatie helemaal anders.
Als je iets verwacht, wacht je op iets wat op een bepaalde manier zal gebeuren. Herkenbaar?
Als je er echter in slaagt om wat komt op een spontane en natuurlijke manier, gewoon te laten komen zonder bepaalde verwachtingen te hebben over hoe het zou moeten verlopen, wordt je leven een stuk aangenamer.
Hoe ga je om met verwachtingen en herken je dat je hoofd volgestouwd zit met scenario’s die jij vastgezet hebt. Het hoofd brouwt aan de lopende band verhalen, scenario’s en meestal gebaseerd op angst. Onderzoek eens bij jezelf of die scenario’s en verhalen te verifiëren zijn met de werkelijkheid zoals deze hier en nu is? Zijn het scenario’s uit het verleden die zich als een vertrouwd bandje afspelen? Kun je er iets mee zoals een situatie nu is? Waarom zou je dit bandje nog willen afdraaien?
Observeer voor de komende periode wat je denkt, wat je verwacht. Misschien is het een gewoonte om iemand anders te betrappen op het niet eerlijk zijn. Hoe voelt dit om jezelf te betrappen op deze gedachten, verwachtingen, wanhoop, hoop enzovoort?
Welke verwachtingen herken je bij jezelf? Succesvol zijn, er als een plaatje uitzien, onberispelijk het ‘juiste’ pad volgen?
Welke verwachtingen heb je bij anderen? Hoe zouden ze zich moeten gedragen tegenover jou? Wat hoop je, wat verwacht en verlang je?
Sluit nu even je ogen en stel je voor dat de verwachtingen die je in je hoofd heeft vastgezet helemaal anders verlopen. Een ontmoeting verloopt niet zoals je hebt verwacht. Haal diep adem, lach om wat je net hebt bedacht en laat dan los. Alles waarop je hoopt, je angsten, je verwachtingen. Herinner je eraan dat alles komt zoals het komt.
We hebben hier op een of andere manier allemaal mee te dealen en dat is geen drama. De wereld vergaat niet omdat we niet onze zin krijgen. We kunnen eerder om onszelf lachen dan dat we als een drammerige kleuter voetstampend boos reageren op de wereld.
Je kunt op een andere manier met verwachtingen omgaan, ook al ervaar je teleurstelling, verdriet, boosheid. Die gevoelens zijn er om je te helpen anders om te gaan met verwachtingen over onszelf, anderen en situaties.
Wat voel je bij de volgende zinnetjes:
– Wat er ook gebeurt, ik accepteer de situatie.
– Dat onze afspraak niet doorgaat ervaar ik als jammer, het is geen probleem.
– Ik had gehoopt dat mijn project meer succes zou hebben, maar ik ben toch blij dat ik de stap heb gezet.
Je kunt jezelf ontdoen van programma’s die gebaseerd zijn op angst en ervaringen uit het verleden. Bewustzijn van de vele lagen die ons in ons hoofd houden is alvast een krachtige stap voorwaarts.

Inspirerende hartegroet
Mieke