Reflectieblog Voorwaarden

Reflectieblog VoorwaardenReflectieblog Voorwaarden. Herken je de volgende gedachten of uitspraken bij jezelf: ‘Ik kan pas gelukkig zijn, als ik een partner heb of als mijn ex terugkomt of als ik een meer geld verdien enzovoort.’
Gaat het voor het overige in je leven goed? Voel je je gelukkig, tevreden, blij dat je in goede gezondheid bent, dat je in een fijne buurt woont en een leuk contact hebt met de buren, dat je een toffe job hebt met aangename collega’s om je heen?
‘Ik mag toch wel verlangen naar een partner, ik mag toch wel hopen dat mijn ex terugkomt, ik heb het recht om meer geld te verdienen.’

Zeker wel, dat is je volste recht. Ben je ondanks alle andere fijne dingen om je heen, niet gelukkig?
‘Neen, het is zo gewoon, het is normaal dat ik gezond bent, het is normaal dat ik een huis heb, want iedereen heeft een huis en die job heb ik nodig om alle rekeningen te kunnen betalen. Ik wil een partner of ik wil mijn ex terug. Ik kan niet verder met mijn leven.’
Het is ‘gewoon, normaal, en iedereen.’ En dan komt het vervolg: ‘Ik wil.’ Als ik niet krijg wat ik wil, kan ik niet verder met mijn leven.’

En toch stopt het leven niet voor jou. Je wordt tot op vandaag elke dag wakker, elke dag is een nieuwe dag waarvan niemand weet wat die dag je zal brengen. Die dag kan ook de laatste dag zijn.
Gemoedsrust, vrede, geluk, hoop, verlangen… we hebben al sinds kindsbeen af waargenomen dat dit gehaald wordt uit schijnbare gelukbrengende dingen of mensen. En dat kan inderdaad voor onbepaalde tijd vervulling geven. Alleen wordt er niet bij stilgestaan dat alles wat van buitenaf wordt gehaald vergankelijk is en zelfs verdwijnt.

Vanaf de wieg is het dit wat een ieder levend wezen als boodschap meekrijgt. Daardoor focust een overgroot deel van de mensheid op alles wat schijnbaar eeuwig geluk geeft. Gebeurt het niet, valt het object weg, dan is het leven leeg en zinloos.
Gemoedsrust, vrede, geluk kunnen we vinden in onszelf als er ook de bereidheid is te aanvaarden dat het leven op zich een mysterie is. Het lijkt helaas alsof het leven vanaf de wieg tot de dood in al haar schakeringen voorspelbaar is. Ik moet toch wel meegeven dat dit denken is ontstaan vanuit een zeer vertekend beeld, veroorzaakt door conditioneringen en invoegingen die alle Universele Wetten met de voeten betreden. Er is een voortdurende interactie tussen de manier waarop we omgaan met situaties én de mogelijke ontwikkeling en verloop ervan. Om die reden ligt een uitkomst niet vast. Eén elementair ding wordt soms niet opgemerkt: ‘Wat is mijn aandeel dat een situatie niet naar wens verloopt.’ Het aandeel wordt vaak bij de ander gelegd, of in de buitenwereld.
De illusie vanuit onvoorwaardelijk in het leven te staan, wordt voor de komende tijd doorprikt. Niets is wat het lijkt, en daar heeft iedereen mee te dealen. Iedereen, zonder uitzondering. Zoek je jouw waarheid of koester je de illusionair in stand gehouden leugen?

Alles is in wezen onzeker, er is geen handboek van het leven. Door dit te accepteren ontdek je in wijsheid wat er allemaal achter de sluier zichtbaar wordt. De kracht en moed om met onzekerheid en verandering om te gaan, brengt uiteindelijk het inzicht dat nodig is om keuzes te maken vanuit het hart.
Kijk naar het volheid van het leven zoals het zich op dit moment laat ervaren. Onderzoek op welk vlak een extreem gevoel van afhankelijkheid aanwezig is. Ga laagje per laagje voelen vanwaar die overtuigingen vandaan komen. Heb je de bereidheid te accepteren dat de situatie nu is zoals ze is en vrede te nemen met wat er wél is?
Door de balans te creëren tussen het hoofd en het hart, kun je je losmaken van wat geacht wordt normaal te zijn.

©Mieke

Inspirerende hartegroet
Mieke