Scheidingsangst bij katten. Katten kunnen zich net als honden zich heel sterk hechten aan hun verzorg(st)er, ook al wordt ervan uitgegaan dat katten heel zelfstandig zijn en altijd op eigen pootjes terechtkomen. In het geval dat er een grote emotionele afhankelijkheid is tussen kat en verzorger, kunnen problemen ontstaan.
Een kat die zijn verzorger overal volgt, extreem veel lichamelijk contact zoekt, kan er sprake zijn van scheidingsangst. Als een kat dan alleen wordt gelaten, trekt deze zich gemakkelijker terug in een donker hoekje. Dan kan de kat ook beginnen met sproeien in huis om zichzelf gerust te stellen met zijn bekende en geruststellende geur. De kat sproeit dus niet om je te pesten.
Het gebeurt soms in extreme situaties waarin een kat zichzelf verminkt wanneer het wordt gescheiden van hun verzorger; soms vertoont een kat vreemd gedrag zoals bijvoorbeeld wol eten. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan en samengevat kunnen we stellen dat de kleding van een verzorger het lekkerste hapje lijkt te zijn, van een wollen trui tot ondergoed. En als ze kort geleden gedragen zijn, schijnt dit een extra aantrekkingskracht te hebben.
En kat die lijdt aan scheidingsangst vertoont kinderlijk gedrag, ook al is het ondertussen volwassen. De benadering van een kat bestaat er onder meer uit de kat te helpen volwassen te worden en hierbij mogen we de verzorger niet vergeten. Het probleem is meestal ontstaan vanuit een te grote aandacht van de verzorger aan de kat. De relatie tussen kat en verzorger wordt herbekeken, hetgeen niet eenvoudig is voor de beide.
Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om je wat losser te maken van diegenen die je het dichtst nabij zijn en dat kan ook een dier zijn, in dit geval jouw kat. Je leert een kat hoe hij op eigen pootjes kan leren staan, zodat de verzorger voor de kat een wereld van nieuwe mogelijkheden en avonturen kan openzetten, waarbij deze toch blijft vertrouwen op de goede zorgen van de verzorger.
Bachbloesems werken voor katten en alle dieren heel krachtig om uiteraard ook gedragsmatig het probleem aan te pakken op het niveau waar het is ontstaan en dit ligt duidelijk in de relationele sfeer. Menselijke verlangens en behoeften zouden we niet bij onze dieren hoeven te halen, juist omdat zeker katten en honden perfect voelen wat van hen wordt verwacht. Dieren hebben het recht op hun eigen leven en maken deel uit van ons leven, ons gezin, en verdienen hun plek op de manier zoals het in ons gezinssysteem emotioneel gezond is.
Ik krijg heel regelmatig vragen rond dieren, vaak rond katten, en met veel plezier help ik iemand verder te kijken en te voelen wat er in de onderstroom bij jouw huisdieren leeft. Hierin heb ik ook de verzorger nodig, omdat een huisdier soms iets vertelt wat te maken heeft met een situatie die niet onmiddellijk helder is voor de verzorger.
Graag verwijs ik voor medische problemen naar een dierenarts, er zijn best heel goede homeopatische en/of alternatief georiënteerde dierenartsen die het medische gedeelte aanpakken.
Voor online cursussen in Bachbloesems voor dieren en Telepathisch communiceren met dieren kan je terecht op mijn website.
Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com