Spiegels, Spiegelen

spiegelsSpiegels, Spiegelen. Wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten, hebben we onmiddellijk een indruk van die persoon. Binnen een paar tellen weten we of we iemand leuk vinden of niet. Onze zintuigen vertellen ons een deel van wat we waarnemen, maar er is wel veel meer.
Reacties die we op mensen geven zijn eigenlijk alleen maar barometers voor hoe we onszelf waarnemen. Reacties op anderen zeggen meer over onszelf dan over andere mensen.

Je merkt bepaalde eigenschappen op van iemand die je als onprettig ervaart of adoreert. Het weerspiegelt in beide gevallen iets over onszelf.
Meestal ervaren we een aantrekkingskracht tot mensen die heel sterk op ons lijken. In het andere geval ervaren we irritatie of afstoting waarbij irritatie en afstoting in onszelf aanwezig is.
We zien elkaar door de filter van onze eigen ervaringen uit het verleden. We overtuigen dan onszelf dat de manier waarop we naar iemand kijken neutraal is, maar dat is in feite onmogelijk.
Elke ontmoeting is een gelegenheid om onze manier van reageren op anderen te onderzoeken. Je bewondert de prachtige eigenschappen van iemand en dat zijn juist die eigenschappen die je in jezelf bewondert.
Anderzijds kun je mensen die je bijvoorbeeld als irritant beoordeelt beschouwen als geschenken die je laten zien wat je nog niet van jezelf accepteert.

Het zien van tekortkomingen bij anderen is een gelegenheid om met compassie te kijken, en er kan ook heling plaatsvinden van het onbewuste deel dat je stiekem over jezelf hebt geveld en verdrongen hebt.
We moeten anderen niet beoordelen langs de buitenkant maar onze eigen binnenkant verkennen. We zijn op dat vlak allemaal spiegels voor elkaar.

Spiegels mogen we echt op een liefdevolle manier gebruiken en niet om iemand te verwijten of een lesje te leren. Spiegelwerk kan zeer zeker bijdragen tot groei en bewustwording en verbetering van relaties in het algemeen.
Oordelen en projecties zijn aanwijzingen om naar binnen te kijken. Als we dit kunnen, verandert ons perspectief en de manier waarop we naar elkaar kijken gigantisch.

©Mieke
Warme hartegroet
Mieke