Van je hoofd naar je hart.

Van je hoofd naar je hart.Ze zeggen wel, de langste weg die je kan gaan is de weg van 30cm van je hoofd naar je hart. 

Dat komt omdat ons rationele brein toch graag makkelijk alles wilt vastleggen en definiëren dat het tastbaar is. Ons linkerhersenhelft is het meest geactiveerd in ons dagelijks leven, waardoor de waarheid om vanuit ons hoofd alles te benaderen en onze gevoelens als storend of ondergeschikt te laten zijn is de ontwikkeling al decennia lang in de westerse maatschappij in wat meer gevoed werd. 

Zoals Einstein al zei;’ De intuïtieve geest is een heilig geschenk. Het rationele verstand is een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.’ Mijn persoonlijke quote zet ik ernaast;’ Follow your heart but take your brain with you’.

Gevolgen als je minder in contact staat met je hart, je gevoelens, verlaagt dat je geluksgevoel, geeft meer innerlijke conflicten en kan het ook naar een burn-out leiden omdat je alles op de automatisch piloot doet, zonder te checken in wat jou gelukkig maakt, omdat je van jouw inner-kompas geen notie neemt. 

Men raakt vertwijfelt als intuïtie, jouw innerlijke stem jou iets anders verteld dan je hoofd. Daar raak je van uit evenwicht. We zijn verleerd om op ons gevoel te vertrouwen. Ons vele denken zijn vaak (oude) overtuigingen, angstbeelden, dogma’s, projecties en vermomd als gevoel. 

De uitdaging zit erin om je gevoel van het denken te ontrafelen en na te gaan waar de bron van het ontstaan vandaan komt en of het jouw waarheid is. 

Want soms raak je verstrikt in zoveel gedachten en emoties alsof je in een flipperkast zit en daardoor geen helder inzicht krijgt. Wat dan helpt om even in stilte te zijn met jezelf. Leg je hand op je hart en voel wat je gevoelens jou vertellen, is het je denken of  is het je hart die tot jou spreekt. Het hart is zonder oordeel en geeft innerlijk liefdevolle leiding aan onszelf. Het hart, ofwel heart intelligence, leert ons vertrouwen, geeft meer innerlijke balans en leert je te onderscheiden tussen intuïtie en ons denken. Ik zeg altijd; ‘Luister naar je hart want dat klopt altijd.’ 

Zodra je in balans bent ermee, het te laat samenwerken gebeuren er wonderlijke dingen, geeft een mooi evenwicht tussen zelfbewustzijn en maatschappelijke interactie. Je luistert naar je intuïtie vanuit je hart en neem je subtiel waar wat het jou verteld en ons hoofd helpt jou om vervolgens het te verklaren en we checken dat opnieuw met ons hart of het gevoel klopt. Je kiest dus je hart boven je hoofd en gebruik je je hoofd als check-point.  

Dat maakt alles veel makkelijker. Je gaat meer leven in moeiteloosheid en loop je ook meer in synchroniciteit van je zielspad. 

‘Het hart is de bezieling in onvoorwaardelijke liefde, onze inspiratie bron en innerlijke kracht’

Hoe versterk je jouw intuïtie, de stem van je hart.

  • Controle durven loslaten  Als je de controle vasthoudt kan jouw natuurlijke flow van het leven niet stromen, omdat jij het zelf blokkeert. Door je juist over te geven, te vertrouwen en overvloedig de onvoorwaardelijke liefde te voelen kom je in de ontvangende staat en in Alignment met wat het universum, je ziel en het leven voor je voor ogen heeft. 
  • Sta af en toe even stil bij jezelf en let op je ademhaling. Zo word je ook bewust van je lichaam waar blokkades of negatieve energie zitten. Zodra je door die blokkades of negatieve energie heen ademt, verdwijnt de ruis op je intuïtie. Je raakt ontspannen doordat je contact maakt met je gevoel en krijg je ook inzichten, oplossingen en balans.
  • Leg je hand op je hart en je onderbuik en adem daar naartoe om deze met elkaar te verbinden.
  • Plan elke dag ruimte en tijd in voor jezelf. Omdat je pauze neemt van de wereld, kan je meer waarnemen en kom je meer in contact met je lichaam en hart. Dat kan door mediteren, yoga of de natuur in te gaan. Zo voel je ook wat jou energie geeft en wat niet. Je leert beter de signalen van je lichaam te herkennen. 
  • Zeg wat vaker ‘nee’ tegen anderen en vaker ‘ja’ tegen jezelf. Als je geen zin hebt om af te spreken, spreek dat dan ook gewoon uit. 
  • Glimlach vaker, ook als je alleen bent dat verandert je gemoedstoestand onmiddellijk. 
  • Eind van de dag, via douchen zeg bewust tegen jezelf. ‘spoel alles af wat niet van mij is’, zo spoel je energieën van je af die je geabsorbeerd hebt. 
  • Doe waar je hart blij van wordt. Lukt dat niet elke dag? Streef ernaar dat je het minstens elke week doet.Namasté Shanti
  • Top-paragnosten box 21