Veranderend bewustzijn in relaties

Veranderend bewustzijn in relatiesVeranderend bewustzijn in relaties. Het leven op aarde voelt voor velen op dit moment zeer intens, mensen krijgen te maken met uitdagingen op elk vlak. In een partnerschap is het belangrijk om de emotionele en spirituele ervaringen te delen.
Iedereen krijgt te maken met wel zeer diepgaande transformatieprocessen.
In veel relaties is de betovering van liefde verbroken als partners elkaar in die transformatieprocessen niet begrijpen. Nochtans is er wel de behoefte en het verlangen naar een wederzijds begrip en aanvaarding.

Een veranderend bewustzijn dringt zich op wil een relatie deze diepgaande transformatieprocessen doorstaan. Er is zelfvertrouwen en vertrouwen nodig om zich helemaal bloot te geven en de sluiers te laten vallen.
Er is een diepgewortelde angst om onze demonen met elkaar te delen, want we hebben allen iets anders geleerd over liefde en relaties. Liefde is stralend, magisch en betoverend. En dat beeld wordt heel krampachtig vastgehouden.
Dit beeld wordt in veel relaties naar buiten toe in stand gehouden, wat in ieders binnenwereld gebeurt is een andere realiteit.

Ieder mensenhart heeft ook een verborgen kamer waar onze grootste verdriet en onze grootste schatten worden bewaard. Velen onder ons dragen wonden mee vanuit hun kindertijd en strompelen gewond de volwassenheid in.
Innerlijk werk dringt zich nu in veel relaties op. Er is niet zomaar een goedkomen zonder de weg naar binnen en daar het verleden te helen.

Op het puin van het verleden een relatie beginnen of verder zetten wordt voor de komende periode een onvermijdelijke uitdaging.
Het vermijden van intieme relaties kan voor een tijdje nodig zijn geweest om innerlijk werk te doen. Je ervaart misschien dat je nu op een punt bent gekomen dat je intieme relaties nodig hebt om verder te kunnen komen met je innerlijk werk.
Je beklimt samen een steile berg en de reis die je samen aflegt is in de meeste gevallen best zeer uitdagend . Enerzijds ben je je bewust van de dramatiek van relaties uit het verleden en dat is niet wat je wilt. Je hoopt dat het verleden zich niet herhaalt, doch er zijn nog zoveel ervaringen uit het verleden die je meedraagt en vragen om transformatie.

Relaties zoals we ze vanuit het romantische model kennen is aan verandering onderhevig. En daar zit heel voelbaar angst onder. Seks op zich is niet meer voldoende om een partner te binden. Het ouderschap waarin een kind het bindmiddel vormt werkt niet meer. Een vette bankrekening vervangt geen emotionele leegte in een relatie.
De kwestie van een volwassen emotioneel gedragen partnerschap is gestoeld op de vragen als: Ga ik verder met deze partner of ga ik (voorlopig) alleen door het leven? Zijn we bondgenoten of concurrenten? Lopen onze sporen parallel of verstrengeld, of op sommige vlakken parallel en verstrengeld? Hoe wordt dit ervaren door de ander? Hoe ervaar jij dit?
Het fysieke partnerschap is op zich geen teken van een diepzinnige emotionele spirituele verbinding.
Hoe creëer je een betoverende mystieke relatie als weg naar de hoogste verbinding? Wat is het doel van een (je) relatie? Huisje, boompje, beestje? Elke morgen wakker worden naast een warm lichaam? Spetterende seks? Veiligheid en geborgenheid? Keurige doelen, dat wel, maar niet noodzakelijk betoverend.

Het vraagt elke dag bewuste inzet, het voornemen de spirituele waarheid te zien die werkzaam is in je leven, leren over vergeven, authentiek en met mededogen, leren te geven en te ontvangen, zonder neuroses te moeten aanvaarden, verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gevoeligheden. Als we dit soort dingen meester worden komen we in een hogere werkelijkheid en creëren we licht in ons leven en dat van de ander.

© Mieke
Warme hartegroet
Mieke Box 49