Vergeven is jezelf bevrijden

Vergeven is jezelf bevrijdenWe kennen het allemaal. Hoe vaak horen we het niet of zeggen we het zelf ‘ik vergeef hem of haar dat nooit’.

Er is jou groot onrecht aangedaan. Je bent verraden door je beste vriend(in). Je ouders hebben je niet kunnen geven waar je naar verlangde als kind, dat ze jou de liefde niet konden geven in wat je nodig had. Je bent misbruikt, mishandelt of was er sprake van seksueel misbruik. Iemand heeft je financieel opgelicht of een loer gedraaid, gelogen of afschuwelijke roddels over jou verspreidt. Je partner is vreemdgegaan. Er is in jou een grote wrok die nog steeds doorwoekert van boosheid, verdriet, gemis omdat iemand bijvoorbeeld jou verlaten heeft.

Dit zijn maar enkele voorbeelden maar wat het met je doet is dat je met veel pijn je leven lijdt en niet leidt.

“Forgiveness does not change the past, but it does enlarge the future.”– Paul Boose

Met vergeven is niet zo dat je het vergeet wat de ander jou heeft aangedaan maar dat jezelf bevrijd van de persoon die jou nog steeds voedt in de pijn die je nog dagelijks voelt. Sommige mensen lopen jarenlang rond met deze pijn. Het wordt alsmaar herhaalt in je systeem omdat je het niet kan loslaten. Het geeft nog steeds pijn en verdriet. Het is het blijven strijden met het verleden.

Als je de ander vergeeft, heb jij daar het meeste profijt van. Jij staat de ander niet meer toe dat wat hij/zij jou heeft aangedaan invloed heeft in je toekomst of wel in je dagelijkse leven NU. Want dat is wat er nu gebeurd, de ander heeft nog steeds de macht over jou dat jij er nog steeds onder lijdt. Vergeven maakt dat je de regie weer pakt over je leven en dat het lijden omgezet wordt in je eigen leven leiden.

“The act of forgiveness takes place in our own mind. It really has nothing to do with the other person.” – Louise Hay

Daarmee ontken je niet de pijn, de verdriet of het gemis van de persoon, die jou dat heeft aangedaan maar je erkend het juist. Jouw pijn is de waarheid maar je maakt je los van deze persoon zodat je weer kan helen. Iemand niet vergeven heeft ook invloed op onze gezondheid. Het roept namelijk altijd een stressreactie op in ons lichaam. Het verhoogt de cortisol, je slaapt slecht, het haalt je emotioneel uit balans, je hebt eetbuien, je voelt je depressief omdat je er nog niet vrij van hebt kunnen maken. Conclusie vergeven verhoogt je immuunsysteem, het versterkt je gezondheid, mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel.
Er is moed voor nodig om het te kunnen. Want het voelt zo tegendraads, alsof je ontkent in wat de ander gedaan heeft of dat het niet meer ernstig is of dat je bang bent dat je het dan ontkent en dat is geheel onjuist. Als je de persoon vergeeft maakt dat je niet meer afhankelijk bent van deze persoon waar je de vergeving, de ‘sorry’ van verwacht en hoop op hebt gehouden die ooit te ontvangen.
We hebben onbewust vaak grote verwachtingen van de ander. Dat je niet gehoord en gezien bent in hoe mooi bijzonder geweldig mens je bent. Dat je gewaardeerd en respecteert voelt en dat is waar het vaak om gaat. Vertrouwen en je veilig voelen bij iemand en die daar op een pijnlijke manier in woorden of daden jou niet goed heeft behandelt.
Je hebt de ander persoon niet nodig om te vergeven dan alleen jezelf.
  • Vergeven is accepteren in wat er gebeurd is en de situatie zoals die nu is.
  • Vergeven is een keuze.
  • Vergeven is een geschenk aan jezelf.
  • Vergeven is je bevrijden van je pijn.
  • Vergeven van de ander, is je losmaken van de ander.
  • Vergeven is jezelf bevrijden.
Dit alles doe je uit liefde voor jezelf!
Ritueel, schrijf alles op in wat jezelf wilt vergeven en wat en wie je wilt vergeven.
Als je daar klaar mee bent, maak dan een prop van het papier en verbrand het. Doe dat wel graag op een veilige plek, buiten met een emmer water ernaast of je gootsteen.
Je zal merken dat het jou gelijk al ruimte geeft in je systeem. Indien nodig kan je dit ritueel een paar keer herhalen tot dat je de innerlijke rust erin voelt.
Hou van jezelf, bevrijd je van het verleden en gun jezelf de mooie liefdevolle toekomst.
Namasté Shanti
Top-Paragnosten Box21