Waarheid en transformatie

Waarheid en transformatieWaarheid en transformatie. Je hebt het druk met transformatie, transformeren. Vele mensen vertellen er honderduit over, benoemen hoever ze staan of twijfelen of ze goed bezig zijn. Een heel verhaal, vele verhalen met zeer veel woorden. Alsof men zichzelf overtuigt, alsof men toehoorders wil overtuigen.

Natuurlijk wil je je verhaal kwijt, wil je je ervaringen delen en soms wel eens vergelijken met de ervaringen van anderen. En dan die twijfel om de hoek loeren. Doe je het wel goed, ga je wel snel genoeg, zou je niet beter…?

Iedereen zoekt naar een waarheid, de waarheid en wat we moeten begrijpen is dat er geen waarheid is. Door middel van woorden kan er enkel een situatie worden gecreëerd waarin de waarheid misschien een mogelijkheid heeft. Maar ook dat kan nooit afdoende zijn want de waarheid is onvoorspelbaar.

Er is ook nog een andere taal, die zich niet uitdrukt in woorden en dat is de taal van het hart. Als het hart iets te vertellen heeft, dan is het stil.

Woorden vormen het voertuig van de mind, het voelen daarentegen is stille taal zonder woorden. In die stilte kom je dichter in waarheid met jezelf. In waarheid met de ander.
Wanneer de werking van onze mind stil wordt, gaat de energie naar het hart en precies daar ontdek je waarheid. Niet de waarheid.

Stilte is geen leegte, het kan wel als leegte of leeg ervaren worden en dat maakt velen zeer onwennig, ongemakkelijk. Het is de angst voor de stilte dat meteen ingevuld moet worden met woorden.

Het hart is nooit leeg, het is het enige wat vol is. De mind is enkel leeg omdat de mind niets anders heeft dan woorden. En wat zijn woorden? Rimpelingen in leegte. En wat is stilte? Stilte is het al.

Ons hoofd is vaak de barrière, ons hart is de opening.

Transformatie doormaken is de weg van het hart, de weg afleggen in stilte.

Waarheid kan niet worden onderwezen, waarheid kan niet worden geleerd, niemand kan het je geven. Je hoeft niets te bereiken. Het is eerder de omgekeerde weg. Transformatie als een sterven van het oude om opnieuw geboren te worden. Met dat nieuwe ontstaat een innerlijke één-zijn. Als dit we kunnen begrijpen, zullen we ook minder tijd verspillen aan wat afleidt.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 49