Wat is het verschil tussen verbinding en gehechtheid?

Wat is het verschil tussen verbinding en gehechtheid?Wat is het verschil tussen verbinding en gehechtheid? Als we iemand ontmoeten en we vinden die ander geweldig en dat is wederzijds, kunnen de vonken er vanaf vliegen. Alsof alles om jullie heen stilstaat. Alleen jullie nog bestaan. We gaan dan al snel denken in plaatjes.

Hoe fijn zou het zijn, samen het leven te delen, voor altijd bij elkaar, dit voelt zo ongelooflijk goed. Beginnen de meeste relaties niet op deze manier? Jazeker, maar helaas halen vele relaties de eindstreep niet.

Wat is de eindstreep? Weet je, die bestaat helemaal niet. Het is de reis samen die je maakt, dat is de bedoeling. Als na een maand of zes blijkt dat het gevoel nog steeds wederzijds is, worden vaak gesprekken gevoerd. Althans, dat hopen wij van Top-Paragnosten, over zullen we samen een commitment hebben.

Wat niet is, we zijn nu samen en we hebben een relatie. Nee, we gaan samen aan elkaar iets beloven. Dat we ieder voor zich ons uiterste best zullen gaan doen om van dis samen een succes te maken.

Dat we in die tijd niet bezig zijn met anderen, dat we elkaar kunnen gaan leren kennen, door en door. Kijken of we elkaar kunnen vertrouwen. Hoe of we in het leven staan. Of we bij elkaar horen en passen.

Deze tijd met een commitment is echt nodig. Het eerste half jaar zou eigenlijk niemand als referentiekader moeten nemen, zegt een Top Paragnost. Je hebt vlinders in je buik, die je vleugels geven. Je hebt dan veel meer lef, durf en moed.

Na een tijdje zakt dat weg, dat is bij iedereen zo, want er bestaat wel degelijk nog een leven naast jullie beiden. En het is juist van cruciaal belang, om dat leven van jullie beiden te leren kennen. Stel voor dat je een workaholic treft.

Of een die jou van alles wil verplichten. Maar ook iemand die het verschil niet kent tussen verbinden en gehechtheid. Wat is dan het verschil? En waarom is dit zo belangrijk te ontdekken, voordat je samen besluit echt in relatie te gaan?

Een verbinding zijn 2 personen die ieder een eigen leven hebben. Dat vinden ze belangrijk, ze blijven een uniek persoon. Bij gehechtheid kan een van de twee, of allebei, juist helemaal niet gebrand zijn op een eigen leven.

Die stelt zijn gehele leven ten dienste van de relatie en van de ander. Die wil, zoals we dat noemen, een symbiotische eenheid vormen. Daar komt claimgedrag bij om de hoek kijken. Aandacht vragen. En als dat zo is, dan hecht je je aan de ander op de verkeerde manier.

Dat kan zich gaan uiten in klagen, zielig doen, zeuren, trekken, sleuren. De persoon heeft immers geen eigen leven en hecht zich volledig aan de ander. Maak mij gelukkig en tevreden, zegt die daarmee.

Je snapt, zegt een top paragnost van Top-Paragnosten, dat deze relatie gedoemd is te mislukken. Neem dus de tijd voordat je besluit samen verder te willen gaan. Goed bij elkaar te onderzoeken. Wordt dit een verbintenis vanuit een verbinding of vanuit gehechtheid?

Vragen er over? Van harte welkom bij een spiritueel consulent van Top-Paragnosten.