Zondebok

ZondebokZondebok. Het zoeken van een zondebok is iets waartoe we heel snel geneigd zijn. Door tot de kern van een probleem te komen, de verwarring in onszelf te onderzoeken, wordt het lineaire denken doorbroken. Is dit gemakkelijk? Neen.

Ons denken is op vele vlakken heel dualistisch en strak lineair, zwart/wit. In dat denken hebben we heel veel virussen, microben, bacillen of hoe je het ook zou willen benoemen, zitten.

Door te onderzoeken wanneer, in welke situaties, met wie we onszelf iets wijsmaken, onszelf bedriegen, onszelf voor de gek houden, komen we dichter bij een heel andere waarheid. Die waarheid erkennen, kan als heel confronterend en pijnlijk worden ervaren.

In welke situatie we ook belanden, het is veel gemakkelijker een zondebok aan te wijzen. Of dat een blijvend goed gevoel geeft? Ik denk het niet. Voor even kan het opluchten, denk ik. Of de situatie daardoor verandert? Ik denk het niet.

Wakker worden, ontwaken gaat over veel meer dan streven naar een snelweg van 3D naar 5D. Wat de dimensies betreft zie ik dit eerder als een evoluerend bewustzijnspotentieel. Er zijn ontelbare dimensies en realiteiten die de beperkte D-informatie voorstelt.

Ontwaken en wakker worden, betekent dat we de schuld niet langer projecteren op anderen. Het betekent dat we een einde maken aan het slachtofferschap en stoppen met onszelf te bedriegen.

We laten de ander vrijuit gaan. Er is geen zondebok. Het oude paradigma is zogenaamd voorbij, alleen is het helemaal niet voorbij, zolang we oude gedragspatronen, gedachten en overtuigingen herhalen, oordelen, vooroordelen en veroordelen.
Laten we de moed hebben om de verantwoordelijkheid van onze verwondingen te helen en bewuster waar te nemen waar we de schuld projecteren op anderen.

Warme hartegroet
Mieke Box 49