De elementen, aarde, lucht, vuur en water

De elementen, aarde, lucht, vuur en waterDe elementen, aarde, lucht, vuur en water. We hebben allemaal een bepaald temperament in ons en dat temperament kun je associëren met de 4 elementen, aarde of lucht, of vuur en water. Alle 4 de elementen staan ergens voor. In welke herken jij jezelf?

Aarde
Het woord zegt het al, ben je een aarde mens dan sta je met beide voeten op de grond. Aarde mensen zijn doelgericht, leven met de tijd en hebben de gaven een ander te kalmeren. Aarde mensen houden van concreet en duidelijk zijn. Maken goed gebruik van hun zintuigen en willen wel alles graag grondig onderzoeken, analyseren en weten. Anders begrijpen ze het niet. Ze hebben moeite met nieuwe dingen, oud en vertrouwd daar vaart een aarde mens wel bij.

Lucht
Luchtmensen zijn ruimdenkend en oplossers. Ze zien vaak al snel een andere weg, als de weg die ze bewandelen, niet de juiste is. Ze helpen anderen ook de juiste richting uit, als een soort van leraar. Ze nemen graag het voortouw. Staan open voor nieuwe dingen. Je overvalt ze er niet mee.

Vuur
Vuurmensen zijn creatief en bedenken van alles. Ze pionieren graag, en jagen de boel aan. Je ziet ze vaak terug in leidinggevende functies. Ze richten zich op hoofdlijnen en worden moe als ze zich bezig moeten houden met details. Een vuur mens is gericht op bouwen, nieuwe dingen ontwikkelen, ze zijn eerlijk, ambitieus. Ze gaan ergens voor door het vuur. Maar zit ze niet dwars, dan worden ze bazig en dominant.

Water
Watermensen zijn de verbindende factoren binnen een team en tussen mensen. Ze hebben inlevingsvermogen. Ze luisteren en horen wat anderen nodig hebben. Stellen zich wat op de achtergrond en hebben een hekel aan conflicten. Ze zijn meegaand, en stellen zich ten dienste van anderen. Dat is ook hun valkuil, te veel zichzelf wegcijferen.

Uiteraard ben je altijd van alles ook een beetje, je bent nooit volledig een vuurmens of een watermens. Het is juist zo mooi dat we allemaal zo verschillend zijn en onszelf terug kunnen zien in de elementen die er zijn.

Als je leest wat het ene element mens in zich heeft en het andere element mens, dan zie je ook dat onderling er van alles kan gebeuren, wat juist heel goed kan gaan, maar ook faliekant mis kan gaan lopen.

We hebben elkaar nodig als mens, blijkt al wel weer als we de elementen bekijken. Vuur kan niet zonder water, aarde kan niet zonder lucht. Als we begrip zouden hebben voor elkaars kwaliteiten en deze durven te onderkennen, kun we elkaar heel veel steun geven en samen bouwen.

Aan die steun ontbreekt het nog wel eens, omdat we leven met overtuigingen. Die overtuigingen zeggen tegen ons, zoals jij bent, zo hoort het. Een vuurmens zal van zichzelf vinden dat ieder mens vurig moet zijn, daar bereik je wat mee in de ogen van het vuurmens. Die kan maar slecht tegen watermensen die altijd alles op hun gemak en rustig aanschouwen en beschouwen.

Het is de kunst voor ieder mens te begrijpen dat we echt allemaal verschillend zijn en om die reden juist zo mooi. Daar zouden we met zijn allen wel wat meer voor open mogen staan.

Medium Clarisa