Een loket voor al je vragen

Een loket voor al je vragenEen loket voor al je vragen. Hoe fijn zou het zijn, een loket voor al je vragen, gelegen op een centraal punt, waar iedereen zich toe kan wenden. Het maakt niet uit met welke vraag je komt, ze weten voor jou het antwoord, of ze sturen je door naar een instantie. Zelfs al kom je om te vragen wat je met je kapotte wasmachine moet doen, dan nog helpen ze je.

Zomaar en bericht in de kant, de Nationale Ombudsman vindt dit een heel goed idee. En het zal, zoals de maatschappij op dit moment draait, ook zeker goed ontvangen worden. Want ja, waar moeten al die niet zelfredzame mensen zich toe wenden als ze niet weten wat ze met hun kapotte wasmachine moeten doen?

Het klinkt wat cynisch, maar als medium vraag je je toch echt af, waar gaat dit heen. Zijn we echt zo ver aan het zakken allemaal, dat we hulp nodig hebben op volwassen leeftijd? Kunnen we niet zelf bedenken wat we moeten doen als onze wasmachine kapot is. Is de bedoeling niet dat er goed wordt nagedacht voordat je een kind op de wereld zet. Dat je ook heel goed van te voren je hebt ingelezen wat opvoeden betekent? Wat je een kind moet meegeven om zelfredzaam op eigen benen te kunnen staan. Of is dat niet meer nodig, want er komt nu een loket voor al je vragen.

Steeds meer zie je om je heen mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen. Hadden we die vroeger ook? Of is dat iets van de laatste tijd. Weten we alleen nog maar hoe onze mobiele telefoon werkt, heb je volgens mij ook het nodige verstand voor nodig. Of doe je er maar wat mee, koop je de duurste, kan jou het schelen of de huur die maand wordt betaald en als het allemaal tegen zit, sta je aan het loket.

Steeds meer beginnen we te leunen op anderen, komen we er zelf niet meer uit. Bedrijven en hulporganisaties die uit de grond vliegen en klaarstaan anderen op te vangen, te begeleiden in hun leven. Is het niet vele malen beter er voor te gaan zorgen dat we zulke bedrijven en loketten niet meer nodig hebben? De mens is niet dom, die wordt dom gehouden en zo dom gemaakt.

We hebben allemaal zoveel in onze mars, dat we massaal zouden moeten ageren tegen deze loketten, want is het niet een bepaald vorm van bemoeizucht van de overheid? Bemoeien ze zich al niet met te veel dingen, waardoor we onze vrijheid stukje bij beetje aan het inleveren zijn. Ieder mens wil toch zijn eigen boontjes kunnen doppen, waar moeten we anders trots op zijn? Wordt het ons zo niet veel te gemakkelijk gemaakt en maken we van mensen afhankelijke wezens, zodat we ze onder de duim kunnen houden?

Als medium zie je het ook terug dat steeds meer mensen ontredderd zijn. Niet bij machte hun eigen problemen aan te pakken en in de paniek zijn als hen iets overkomt. Het is verschrikkelijk mooi dat er mediums en paragnosten zijn, want daar kun je elk moment van de dag bij terecht. Maar zorg dat je ook zelf bij machte bent de sores in je leven aan te pakken. Dat je iets hebt, als een doel in je leven, dat je zelf iets van je leven maakt. Dat je je trots voelt als je iets bereikt.

Steeds meer mensen zijn ongelukkig en niet tevreden. Als alles voor je wordt gedaan, de uitdagingen van het leven ontbreken, er geen sprake meer is van persoonlijke groei, werken we ongelukkig en ontevreden zijn in de hand. Er ontbreekt dan iets, er ontbreekt een drive, want je hoeft namelijk zelf niets. Je kunt altijd terecht bij een loket.

Als het aan mij als medium ligt, weg met die loketten, zonde van het geld en stuur iedereen op cursus. Steek daar het geld in. Waarin we leren zelfredzaam te zijn, waardoor we weer in zelfvertrouwen gaan staan. Waardoor we weer trots worden op onszelf, omdat we iets hebben overwonnen. We hebben moeite voor iets moeten doen en ja, daar moet je je voor inspannen, maar dan heb je wel iets bereikt. Zelfredzaamheid!

Medium Clarisa