Je ziel en zaligheid

Je ziel en zaligheidIedereen kent de uitdrukking wel, je ziel en zaligheid. Het is een Nederlands spreekwoord en wordt geassocieerd met “Je ziel en zaligheid verkopen.” Weet je dat we bijna dagelijks een paar keer onze ziel en zaligheid verkopen. Zonder dat we het beseffen.

We verkopen onze ziel meerdere malen per dag. Door naar ons werk te gaan, terwijl we er eigenlijk de energie niet voor hebben. Door tegen onze partner te snauwen, terwijl we zelf over iets geïrriteerd zijn. Onze kinderen te kort te doen, omdat we geen zin hebben tijd aan ze te besteden.

Onszelf vol te proppen met fast food, terwijl we weten dat dit niet gezond is. Te laat naar bed gaan, omdat we te lui zijn om van de bank af te komen. Ja zeggen, terwijl we er eigenlijk geen zin in hebben.

Maar de grootste manier van je ziel en zaligheid verkopen, doet de mens aan de angst. De angst met name dat we onvoldoende geld hebben en daarvoor alles over hebben. Zelfs zoveel voor over hebben, dat we gaan liegen. Dat we anderen er voor misbruiken.

Als je ziel je spirit is en je verloochent hem een paar keer per dag. Hoe denk je dan dat je spirit is? Is die goed gemutst. Voel die zich gekoesterd of regelmatig verraden? Terwijl jouw spirit maar één ding van jou vraagt en dat kost niets. Eerbiedig mij. Bescherm mij, laat mij nooit in de steek. We doen het aan de lopende band!

En dit is niet zo gek. Wie krijgt als kind nou mee dat die een ziel heeft en een spirit! Dan word je al snel voor gek verklaard tegenwoordig. Het moet allemaal snel, veel, doorgaan, goals halen. Geld scoren.

En toen stond de mens stil. Letterlijk. Er was geen plek meer op de aarde waar je naartoe zou kunnen vluchten, om niet stil t hoeven gaan staan. Allemaal nog meer in de angst, dan ooit te voren. Er was iets aan de hand, laten we er allemaal heel bang voor zijn.

Maar de mens leeft niet als die in de angst zit. Dat houdt zijn ziel en spirit niet vol. Dat is nou juist zo’n ongelooflijk mooi mechanisme dat we als mens bezitten. Altijd uit de angst te komen en naar oplossingen te zoeken. Zodat we onze ziel en zaligheid weer kunnen gaan koesteren en onze spirit weer wordt gevoed.

Wat denk je dat er met jou gebeurt als je door de angst elke dag een paar keer je ziel en zaligheid inlevert? Denk je dat je spirit, het vuur in jou blijft branden? Of maak je je zelf er ziek mee?

Zal er niet een keer een moment komen dat je ziel het van jou niet meer pikt dat je hem constant verloochent? Dat de ziel zegt, tot hier en niet verder. En jij dat ervaart als enorme vermoeidheid, moedeloosheid, het leven niet meer ziet zitten?

Dat is inderdaad dat de ziel je wakker wil schudden. Dat je gaat afrekenen met de angst. Dat je spirit door jou alleen nog maar gevoed gaat worden met oprechtheid, waarheid, puurheid en eerlijkheid.

Voor iedereen komt dat moment, vroeg of laat. Ga voor jezelf eens na wanneer je je ziel verkoopt, door angst. Door niet voor jezelf te durven gaan staan en elke keer weer een stukje van jezelf inlevert.

Durf te zijn wie jij diep van binnen wilt zijn. Je spirit vaart er wel bij.

Medium Clarisa

Box 53

Top-Paragnosten