Ligt alle verantwoordelijk voor stress bij onzelf?

verantwoordelijkLigt alle verantwoordelijk voor stress bij onszelf! Een veelbesproken onderwerp, stress en het lijkt er op dat de maatschappij neigt naar het in de schoenen schuiven van stress gerelateerde klachten bij de persoon die er last van heeft. Waarmee ik wil zeggen, dat ons het wordt aangerekend dat we zelf de veroorzaker zijn van onze stress.

In veel gevallen is dat ook zeker zo, een druk leven, geen rem, geen tijd nemen voor jezelf, altijd te laat je bed induiken, dan zorg je er zelf voor dat je stresslevel hoog wordt. Maar om nu alles in onze schoenen geschoven te krijgen, gaat volgens mij echt iets te ver.

Bedrijven spelen er handig op in, ze maken tijd voor je vrij om je naar een workshop mindfulness te sturen, alsof dat de ultieme oplossing is. Meditatie en je geest leegmaken zijn zeker zaken die kunnen bijdragen aan stress reductie, maar je verandert er je mindset niet door.

De druk op het werk is hoog en wordt vaak ook ongemerkt opgevoerd. Werkgevers zijn wat dat betreft slim. Alles moet zo goedkoop en snel mogelijk gebeuren. Niet alleen werkgevers zijn de boosdoeners, ook wetgeving kan een veroorzaker van stress opleveren.

Als we naar de zorg kijken, moet alles binnen een bepaald tijdsbestek worden uitgevoerd, en daarnaast moet aan heel veel regels en wetten de zorg voldoen. We hebben het dan nog iet over de bijbehorende papieren rompslomp, die veel tijd vergt. Alles bij elkaar is de werkdruk erg hoog en dat ligt toch echt niet alleen aan een zorgverlener.

Voor het onderwijs geldt hetzelfde. Beeld je eens in, een klas van 30 leerlingen die je van half 9 tot einde middag voor je hebt en in die tijd 2 keer een pauze voor jezelf hebt van hooguit een half uur. Verder kun je geen kant op. Probeer je je lesprogramma af te werken en heb je de hele dag te maken met kinderen, pubers die allemaal zo hun aandacht vragen.

Ga er maar eens aan staan en doe het maar eens een dag. Het is niet te vergelijken met een kantoorbaan, hoe druk die ook is. Je bent baas over je eigen tempo. Je kan een moment even niets doen. Dat gaat niet als je voor de klas staat, of in de zorg werkt. Je aandacht moet je er continue bijhouden.

Dat dan wordt aangegeven dat je er zelf voor moet zorgen geen last van stress te hebben, is een stap te ver. Het gaat hier niet alleen om hoge werkdruk, ook om mentale druk en het feit dat je met mensen werkt. De hele dag word je geconfronteerd met levende wezens die iets van jou vragen en verlangen. Ik ben er van overtuigd dat met name de beroepen waar gewerkt wordt met mensen, de zwaarste zijn en ook stress niet iets is wat alleen de taak van de werknemer is.

Stress is ook een verantwoordelijkheid van de werkgever en een workshop mindfulness is onvoldoende. Weet je wat wel helpt? Inzicht krijgen in waardoor jouw stress getriggerd wordt. Inzicht krijgen in jezelf waar jouw grenzen liggen. Hiervoor zijn een paar gesprekken met een goed medium of een betere paragnost gespecialiseerd in stress zeker op zijn plaats.

Maar oh zo belangrijk is dat er naar de werkdruk wordt gekeken. Dat je niet bang bent voor ontslag, dat de sfeer binnen een organisatie zodanig is, dat je je er thuis voelt, dat er niet alleen gekeken wordt naar verhoging van productiviteit en het zo goedkoop mogelijk kunnen doen. Maar ook gekeken wordt naar het welzijn van de mens.

Stress is volksziekte nummer 1 en is een verantwoordelijkheid van iedereen. Van hoog tot laag moeten we aan de slag om meer naar de mens te kijken dan naar het kapitaal. De mens is het kapitaal, maar wordt niet als zodanig gezien. Dus is het makkelijk de mens in de schoenen te schuiven verantwoordelijk te zijn om elke dag te kunnen presteren. Bel gerust eens een medium of paragnost van Top-Paragnosten om over je stress te praten, ze geven je inzichten in waar jij zelf iets kan doen, maar ook hoe je er voor kunt zorgen meer in je kracht te komen te staan. Waardoor je een gesprek met je werkgever niet uit de weg gaat. Voorkom die burn out!

Medium Clarisa
Top-Paragnosten